foto: AFP/Scanpix
Zelenskis negaidīti ieradies Londonā, lai tiktos ar Sunaku
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks 2023. gada 15. maijā kopā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.
Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 10:16

Zelenskis negaidīti ieradies Londonā, lai tiktos ar Sunaku

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis negaidīti apmeklē Londonu, lai tiktos ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku.

Tvītā viņš paziņoja, ka tiksies ar savu draugu Sunaka kungu, lai sarunātos.

Lielbritānija ceturtdien paziņoja, ka piegādās Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes cīņai pret Krievijas iebrukumu. Zelenskis pēdējās dienās ir ticies ar Rietumu līderiem, cenšoties stiprināt atbalstu Ukrainai. 

"Apvienotā Karaliste ir līdere, kad runa ir par mūsu spēju paplašināšanu uz zemes un gaisā. Šī sadarbība turpināsies arī šodien," Zelenskis rakstīja tviterī.

Sunak kungs atkārtoti uzsvērs, cik svarīgi ir sniegt Ukrainai pilnu atbalsta paketi. "Mēs nedrīkstam viņus [Ukrainu] pievilt," sacīja premjerministrs, piebilstot, ka tas bija "izšķirīgs brīdis" Ukrainas kara centienos. 

"Putina agresijas kara frontes līnijas var būt Ukrainā, bet lūzuma līnijas stiepjas visā pasaulē. Mūsu visu interesēs ir nodrošināt Ukrainai panākumus un, lai Putina barbarisms netiktu atalgots," teica Sunaks. 
Valdībā esošie pārstāvji vizīti raksturojuši kā pieklājību, nevis sarunu, vēsta BBC.  

Paredzams, ka abu līderu tikšanās ilgs ne ilgāk par pāris stundām. 

Zelenska ceļojums uz Lielbritāniju būs ceturtais pieturas punkts Eiropas turnejā, kas ietvēra arī  tikšanās Parīzē, Berlīnē un Romā. 

Februārī Zelenskis viesojās Londonā pirmo reizi kopš kara sākuma, kura laikā viņš piedalījās audiencē pie karaļa un uzstājās parlamentā.