"Putinam nepietiek "Novičok" visiem saviem kritiķiem", saka bijusī Krievijas propagandiste
foto: AFP/Scanpix
Krievu žurnāliste, kas protestēja pret iebrukumu Ukrainā televīzijas tiešraidē Marina Ovsjaņņikova pozē pirms preses konferences NVO "Reportieri bez robežām" (RSF) Parīzē 2023. gada 10. februārī.
Pasaulē
2023. gada 12. maijā, 11:44

"Putinam nepietiek "Novičok" visiem saviem kritiķiem", saka bijusī Krievijas propagandiste

Jauns.lv

Marina Ovsjaņņikova pagājušajā gadā nokļuva pasaules ziņu virsrakstos, kad viņa tiešraides laikā Krievijas pirmajā kanālā, kur viņa strādāja kopš 2003. gada, parādīja plakātu ar uzrakstu "Apturiet karu, neticiet propagandai, šeit jums tiek melots." Tagad Ovjaņņikova cer, ka Putinu no varas varētu piespiest atkāpties Krievijas elites pārstāvji.

"Putinam nepietiek "Novičok" visiem saviem kritiķi...

Viņa minēja Putina un Krievijas armijas darbības kritiku, ko izteikuši Putinam lojāli cilvēki, tostarp Vāgnera algotņu grupas līderis Jevgēņijs Prigožins un Čečenijas Republikas līderis Ramzans Kadirovs.

"Es domāju, ka Putinam nepietiek ar "Novičoku" visiem saviem pretiniekiem," viņa sacīja telekanālam "Sky News". "Jo patiesībā, kad sākās karš, daudz vairāk cilvēku sāka nostāties pret režīmu, un daudzi to arī darīs," viņa piebilda. 

"Novičok" ir indīgs ķīmiskais ierocis, kas izstrādāts Padomju Savienībā. 2018. gadā Lielbritānijā, netālu no Solsberi, kādā mājā bezsamaņā tika atrasti divi cilvēki, kuri bija saindējušies ar "Novičok". Tā pati viela bija izmantota pret bijušo Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju.

Lielbritānijas valdība apsūdzēja Krievijas valdību par atbildību par saindēšanos un izraidīja 23 Krievijas diplomātus, kurus tā uzskatīja par spiegiem. Apvienotās Karalistes sabiedrotie sekoja šim piemēram, visā pasaulē izraidot 342 Krievijas diplomātus.

2020. gada 20. augustā Novičok tika izmantots, lai uzbruktu Krievijas opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam. Pēc tam viņš tika hospitalizēts Omskā. Vēlāk Navaļnijs tika evakuēts uz Vāciju, kur saņēma turpmāku ārstēšanu. Septembrī Vācijas valdība paziņoja, ka Navaļnijs ir saindēts ar "Novičok". Neskatoties uz ieskatīšanos nāvei acīs 2021. gada 17. janvārī, viņš atgriezās Krievijā, kur tika arestēts un ieslodzīts.

Ovjaņņikova sacīja, ka Navaļnijs ir varonis, taču, tā kā viņš atrodas cietumā, "nav neviena līdera, kurš spētu konsolidēt cilvēkus", lai pretotos Putinam.

Viņa arī sacīja, ka ir nobažījusies par Navaļnija veselību, kas kopš ieslodzījuma ir manāmi pasliktinājusies. Tomēr, pat ja viņš nomirtu, viņa domā, ka bailes no represijām apturēs jebkādus protestus.

Pārrunājot Krievijas opozīciju un to, kā karš varētu beigties, Ovjaņņikova sacīja: "Nav aktīvas organizācijas. Tāpēc es domāju, ka elite sadalīsies, un mēs nezinām - tas varētu nebūt klasisks apvērsums. Droši vien neviens Putinu nenogalinās vai saindēs, bet kāds no viņa tuvākajiem lokiem kādu dienu varētu pienākt pie viņa un teikt: Vladimir, mēs zaudējam karu. Ir laiks doties."

"Pēdējā kara dienā, kad Krievija zaudēs karu, būs Putina pēdējā diena. Tas ir skaidrs. Viņš baidās par savu dzīvību. Viņš ir savā bunkurā. Viņš ir izolēts," viņa saka.