Pasaulē
2023. gada 9. maijs, 13:22

“Tas ir viss?!” komentētāji nenotic, cik niecīga šogad bijusi Maskavas militārā parāde

Jauns.lv

Lai nu kam, bet šodienas militārajai parādei Kremļa tuvumā nudien vajadzētu rosināt virkni jautājumu Krievijas pilsoņos, kuri svēti tic Maskavas propagandas apgalvojumiem par “Krievijas armijas varenību” un “gaidāmo uzvaru Ukrainā”.

Kā katru gadu, arī šogad militārā parāde Sarkanajā laukumā, Maskavā sākās ar Krievijas ilggadējā līdera Vladimira Putina uzrunu.

Pēcāk tradicionāli norit militārā parāde, kurā Krievija ik gadu no visdažādākajiem leņķiem demonstrē savas armijas varēšanu.

Krievijā atzīmē Uzvaras dienu, kur Putins izceļ "svēto" kauju ar Rietumiem Ukrainā

Ikgadējā uzrunā par godu PSRS uzvarai 1945.gadā pār Vāciju Vladimirs Putins apgalvoja, ka "pret Krieviju izvērsts īsts karš", Krievija devusi ...

gallery icon

Tehnikas parāde noskatāma četrās minūtēs

Tā saucamās “uzvaras dienas” norises Krievijā tiešraidē ierasti komentē arī virkne Rietumu mediju.

Šogad vairumam saskan viedoklis, ka Putina uzruna bijusi vispārēja, bez skaidriem uzsvariem un centrējusies ap vēstījumu “Rietumvalstis, kurās atdzimst nacisms grib Krievijas galu, bet mēs to nepieļausim, jo esam nacisma uzvarētāju pēcteči”.

Knapa un īsa - Maskavas 2023. gada "uzvaras svētku" parāde

Lai nu kam, bet šodienas militārajai parādei Kremļa tuvumā nudien vajadzētu rosināt virkni jautājumu Krievijas pilsoņos, kuri svēti tic Maskavas ...

gallery icon

Taču īstais pārsteigums šodien bija militārā parāde.

Vēsturē šī varētu ieiet kā īsākā un pliekanākā, ko Kremlis jebkad ir organizējis.

Parādes priekšā, kā ierasts, izbrauca PSRS Sarkanās armijas T-34 tanks, kurš tika plaši lietots Otrajā pasaules karā.

Pēc tā sekoja vairākas Krievijas spēku bruņotās kājnieku automašīnas “TIGR”. Saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku datiem Krievija karā zaudējusi ap 7216 šo bruņoto transportlīdzekļu.

Tad laukumā izbrauca Krievijas allaž piesauktie kodolieroči – sistēmas “RS-24 Yars” (“Topol-MR”).

Pēc tām izbrauca daži “VPK-7829 Bumerang” eksemplāri. Šī ir jauna, pašlaik izstrādes stadijā esoša kājnieku kaujas mašīna.

Tās arī bija militārās parādes beigas. Izpalika virkne cita veida bruņojuma, nebija arī aviācijas, kuru Kremlis ieradis attēlot no visiem leņķiem, tostarp pilota kabīnes.

Tā vietā ekrānā tika demonstrēti nedaudzās bruņumašīnas stūrējošie karavīri un vienā brīdī – nesaprotamu iemeslu dēļ – tuvplāns ar kādas automašīnas kardānu.

Izņemot muzeja eksponātu T-34, parādē neizbrauca pilnīgi neviens kaujas tanks. Kopumā tehnikas daļa parādē aizņēma nedaudz virs četrām minūtēm.

“Tas arī viss!?” šie vārdi, saprotot, ka parāde noslēgusies, skanēja no britu medija “The Telegraph” apskatniekiem.

Jāteic gan, ka šī parāde lieliski ilustrē situāciju Krievijas militārajā jomā. Tie ir lielus zaudējumus cietuši bruņotie spēki ar kodolieroču šantāžu pašā centrā, piebilda “The Telegraph” apskatnieks Dominiks Nikols.

Jāteic, ka arī oficiālo ārvalstu viesu skaits šogad stipri ierobežots – Putina svētku pasākumā piekrita ierasties vien Kazahstānas, Tadžikistānas un Armēnijas līderi.