foto: AFP/Scanpix
Kamēr Latvijā pārspēti aukstuma rekordi, tikmēr citviet pasaulē pieredzēts vēl neredzēts karstums
Sieviete dzer ūdeni.
Pasaulē
2023. gada 8. maijs, 10:52

Kamēr Latvijā pārspēti aukstuma rekordi, tikmēr citviet pasaulē pieredzēts vēl neredzēts karstums

Jauns.lv

Pagājušās nakts izskaņā Latvijā pārspēti vēl divi aukstuma rekordi, taču citviet pasaulē - Āzijā un Vidusjūras piekrastē, pārspēti vēl nebijuši karstuma rekordi.

Vjetnama ir ziņojusi par rekordaugstu temperatūru 44,1 grāds pēc Celsija, ekstremālo laikapstākļu dēļ vietējās varasiestādes lika iedzīvotājiem palikt iekštelpās dienas karstākajā laikā. 

Zinātnieki ir teikuši, ka globālā sasilšana pasliktina nelabvēlīgos laikapstākļus. Vjetnamas kaimiņvalstīs aprīlī arī reģistrēta rekordaugsta temperatūra.

Vjetnamas rekords sestdien tika mērīts iekštelpās Hoi Sjuaņas stacijā Tanhhoas provinces ziemeļos, paziņoja Nacionālais hidrometeoroloģisko prognožu centrs, pārspējot 2019.gada rekordu 43,4C.

"Šis ir satraucošs rekords klimata pārmaiņu un globālās sasilšanas kontekstā," sacīja Ngujens Ngocs Hujs, klimata pārmaiņu eksperts no galvaspilsētas Hanojas. "Es uzskatu, ka šis karstuma rekords tiks atkārtots vēl daudzas reizes. Tas apstiprina, ka ekstrēmi klimata modeļi ir patiesi," viņš piebilda. 

Sestdien Hanojas pilsētas centrs pusdienlaikā bija gandrīz tukšs, jo daudzi cilvēki palika iekštelpās, lai izvairītos no saules. Taizemes meteoroloģijas departaments ziņoja par rekordlielu 44,6 ° C aprīlī Takas provincē, savukārt Mjanmas mediji ziņoja, ka kāda valsts austrumu pilsēta ziņoja par 43,8 ° C, kas ir augstākais līmenis pēdējo desmit gadu laikā. Abas valstis parasti pārcieš karstuma periodu pirms lietus sezonas, taču karstuma intensitāte pārsniegusi iepriekšējos rekordus.

Lai gan Eiropā un Ziemeļāfrikā pēdējos gados ir bijis lielāks karstums, aprīļa karstuma vilnis bija tik ekstrēms, ka tas ir rets notikums pat mūsdienu globālās sasilšanas laikā, teikts "Climate centre" mājaslapā. 

Aprīļa pēdējā nedēļā dažviet Spānijā, Portugālē, Marokā un Alžīrijā temperatūra bija līdz pat 20°C augstāka nekā parasti. Portugāles un kontinentālās Spānijas aprīļa rekordi tika pārspēti ar lielu starpību, attiecīgi 36,9°C un 38,8°C tika novēroti Ibērijas pussalas dienvidos; vietējie aprīļa rekordi tika pārspēti arī Marokā, bet temperatūra virs 40°C reģistrēta Alžīrijā.