Pasaulē
2023. gada 26. aprīlis, 12:58

Krievijā tiesā "armijas diskreditācijā" apsūdzēto Jekaterinburgas eksmēru Roizmanu

Jauns.lv/LETA

Krievijā Jekaterinburgā tiesa trešdien sāka izskatīt krimināllietu par "armijas diskreditāciju", kas ierosināta pret opozicionāru un bijušo Jekaterinburgas mēru Jevgēņiju Roizmanu.

"Noskaņojums ir normāls, es taču visu saprotu. Vainu neatzīstu," pirms prāvas sākuma Jekaterinburgas Oktobra rajona tiesā sacīja Roizmans.

Krimināllietas ierosināšanas pamats bija "YouTube" 2022.gada 1.jūlijā publicētais video, kurā Roizmans izteicās par karu Ukrainā. Viņam draud pieci gadi cietumā.

Kā tiesā apgalvoja apsūdzības puses pārstāvis, politiķis publicējis šo video, "vēloties destabilizēt politisko situāciju" un "veidot negatīvus noskaņojumus".

Kā vēsta Jekaterinburgas izdevums "It's My City", atbilstoši apsūdzības slēdzienam Roizmans cita starpā "diskreditējis" Krievijas armiju, "specoperāciju" Ukrainā saucot par karu, bet kara propagandas simbolu "Z" par "zigu". 

Redzamāko opozīcijas līderu vidū Roizmans ir pēdējais, kas vēl ir palicis valstī un nav ieslodzīts cietumā.

Roizmans konsekventi paudis neslēptu nosodījumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un viņa pret Ukrainu izvērstajam karam.

2013.gadā Roizmans tika ievēlēts Jekaterinburgas mēra amatā, Krievijā kļūstot par prominentāko opozicionāru, kas nokļuvis kādas pilsētas vadītāja krēslā. Šo amatu viņš saglabāja piecus gadus.

Roizmans joprojām bauda plašu popularitāti kā Jekaterinburgā, tā daudzviet Krievijā. Viņš ir arī ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija draugs.