Itālijā aptur nāvessoda izpildi lācenei, kura nogalināja skrējēju
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2023. gada 21. aprīlī, 11:18

Itālijā aptur nāvessoda izpildi lācenei, kura nogalināja skrējēju

Jauns.lv

Lāča mātītei, kurai piespriests nāvessods par nāvējošu skrējēja sakropļošanu Itālijā, nāvessoda izpilde ir atlikta līdz 11. maijam, vēsta CNN.

Itālijā aptur nāvessoda izpildi lācenei, kura noga...

Pagājušajā nedēļā 26 gadus vecajam Andrea Papi uzbruka un nogalināja, kad viņš skriešanas laikā devās distancē publiskajā dabas rezervātā Itālijas ziemeļu reģionā Trentīno-Alto Adidžē.

Trento tribunāla parakstītais rīkojums bija atbilde uz sūdzību, ko iesniedza vairākas savvaļas dzīvnieku aizsardzības aģentūras, kuras iesniedza tiesai lūgumu aizsargāt 17 gadus veco lāci, ko Itālijas Nacionālais savvaļas faunas institūts nosaucis par JJ4, bet plašāk pazīstams kā Gaja.

Anti-Vivisezione (organizācija, kas iestājas pret medicīniskiem izmēģinājumiem ar dzīvniekiem) tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā teikts, ka viņi vērsās tiesā ar lūgumrakstu aizsargāt JJ4, jo rīkojums par nokaušanu bija "rīcība, kas vairāk atgādināja atriebības žestu pret lāci, nevis efektīvu centienus nodrošināt visu drošību mierīgā un apzinātā līdzāspastāvēšanā".

JJ4 nesen bija dzemdējusi mazuļus, un eksperti apgalvo, ka viņas agresīvā rīcība, iespējams, bija saistīta ar šķietamu apdraudējumu saviem mazuļiem.

Trento gubernators Mauricio Fugati 12. aprīlī parakstīja rīkojumu par JJ4 nokaušanu pēc tam, kad lācene tika pozitīvi identificēta kā uzbrucēja, izmantojot fekāliju un citu ķermeņa šķidrumu, kas tika atstāti pie Papi ķermeņa, kurš tika atrasts uz publiskas takas 6. aprīlī, dienu pēc tam, kad viņa ģimene paziņoja par viņa pazušanu.

JJ4 ir oficiāli nosaukta savu vecāku lāču vārdā, kuri tika ievesti Itālijā no Slovēnijas Eiropas Savienības finansētā projekta “Life Ursus” ietvaros, lai no 1996. līdz 2004. gadam atjaunotu lāču introdukciju Trentīno reģionā.

Pēdējo 15 gadu laikā ir ziņots par vairākiem lāču uzbrukumiem, tostarp 2014. gadā gandrīz nāvējošu uzbrukumu sēņu audzētājam un 2020. gadā uzbrukumu tēvam un viņa dēlam, kad viņi devās pārgājienā.

JJ4 iepriekš tika piespriests eitanizēt pēc tam, kad tas 2020. gadā uzbruka citam tēvam un dēlam, taču tiesa lācim atlika nāvessoda izpildi un tā vietā tam piestiprināja GPS monitoringa ierīci, kas tiek pārraidīta uz provinces tīmekļa vietnē publicētu datubāzi, tomēr baterija izlādējās dažas dienas pirms uzbrukuma Papi.

Šoreiz pēc letālā uzbrukuma Papi Pasaules Dabas fonds, kas iepriekš bija iesniedzis lūgumrakstu par JJ4 saglabāšanu dzīvu, CNN pavēstīja, ka piekrīt, ka lācis ir jānokauj. Pašlaik ir četri lāči, tostarp JJ4, kuriem ir izdoti tiesas rīkojumi par izkaušanu.