Pasaulē
2023. gada 20. aprīlis, 12:23

Video ar Putinu krievu militāristu okupētajās Ukrainas teritorijās: kas ar to nav kārtībā

Jauns.lv

Pēc Kremļa sniegtās informācijas, Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklējis Ukrainas okupētās teritorijas, tomēr okupantu publiskotais video ar prezidenta braucienu raisa vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Kremļa un Krievijas valsts televīzijā publiskotā video redzams, ka Putins apmeklē Krievijas karaspēka komandposteni Ukrainas Hersonas apgabala dienvidos. Videoierakstā redzams, ka Putins ierodas ar helikopteri, lai uzklausītu komandieru ziņojumus par kaujas situāciju.

foto: AFP/Scanpix
Kremļa publicēts foto ar Vladimiru Putinu 2023. gada 18. aprīlī no Dņepras Hersonas apgabalā.

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka brauciens noticis pirmdien, 17. aprīlī, taču šajā dienā Vladimirs Putins Kremlī ticies ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, bet iepriekšējā dienā - ar viņu un Ķīnas aizsardzības ministru.

Kremļa publicētā video pirmajā versijā dzirdami Putina vārdi "Tagad, lūk, Lieldienas būs, ja?". Taču, kad trešdien tam pievērsa uzmanību, vārds "būs" no fragmenta audio ieraksta pazuda. Visticamāk, video tiešām tika uzņemts pirms dažām dienām un Putina teiktais par tuvojošajām Lieldienām nebija atruna.

BBC verifikācijas nodaļa pārbaudījusi un apstiprina Ukrainas preses secinājumus: Krievijas prezidents Putins brauciena laikā uz Ukrainas okupētajām teritorijām bijis Heničeskā un konkrēti - atpūtas bāzes "Brigantina" teritorijā Arabatas strēlē, dažus kilometrus uz dienvidiem no Heničeskas.

Kremlis: Putins apmeklējis krievu karavīrus okupētajās Ukrainas teritorijās

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdienas rītā Ukrainā apmeklējis Krievijas karavīru štābu, kas ir viņa otrais brauciens uz krievu okupētajām teritorijām ...

gallery icon

BBC ir verificējusi kadru ģeolokāciju ar Putinu, salīdzinot fotogrāfijas un nosakot ēku un ūdenstorņa identitāti tajās.

Turklāt braucienā uz piefrontes teritorijām viņš līdzi nepaņēma ne aizsardzības ministru, ne ģenerālštāba vadītāju Valēriju Gerasimovu, kurš ir viens no Krievijas 2022. gada iebrukuma Ukrainā vadītājiem.

Pirmo braucienu uz okupētajām teritorijām, uz Mariupoli, Krievijas prezidents veica pēc tam, kad tiesa Hāgā izdeva orderi viņa arestam. Iespējams, ar šādiem braucieniem viņš cenšas pirmām kārtām nodemonstrēt savai apkārtnei, kas joprojām kontrolē situāciju.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Lai gan no vietām, kur viņš parādījās, līdz reālajai frontes līnijai bija aptuveni 150 km, kamēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien apmeklēja Avdijivku, kas ir aptuveni 5 km attālumā no frontes līnijas, vēsta "Rus.postimees.ee".

Kremļa publiskotais video par prezidenta braucienu atstāja vairāk jautājumu nekā atbilžu, taču vienu var pateikt precīzi. Kamēr visi pasaules mediji spriež par to, cik daudz svaigu brigāžu būs Ukrainas bruņotajiem spēkiem aprīļa beigās, cik viņi saņēmuši Rietumu bruņojumu, Vladimirs Putins savam karaspēkam atveda ikonu.

Kā sarunā ar BBC pajokoja viens no Hersonas apgabalā esošajiem karavīriem, "tagad mums noteikti viss būs labi".