Pasaulē
2023. gada 18. aprīlis, 09:57

Kremlis: Putins apmeklējis krievu karavīrus okupētajās Ukrainas teritorijās

Jauns.lv/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdienas rītā Ukrainā apmeklējis Krievijas karavīru štābu, kas ir viņa otrais brauciens uz krievu okupētajām teritorijām kopš marta.

Kremļa un Krievijas valsts televīzijā publiskotā video redzams, ka Putins apmeklē Krievijas karaspēka komandposteni Ukrainas Hersonas apgabala dienvidos. Videoierakstā redzams, ka Putins ierodas ar helikopteri, lai uzklausītu komandieru ziņojumus par kaujas situāciju.

Krievijas līderis pēc tam helikopterī devās uz Luhanskas apgabala austrumiem, kur Krievijas Nacionālās gvardes štābā uzklausīja komandieru ziņojumu.

Abās vietās Putins sveica karavīrus pareizticīgo Lieldienās, kas tika atzīmētas svētdien, un pasniedza viņiem ikonas.

Neatkarīgs apstiprinājums, ka Putins ir apmeklējis krievu kontrolētās teritorijas, pagaidām nav gūts.

Martā Putins apmeklēja Krievijas kontrolēto Mariupoli, kuru pēc diviem mēnešiem ilgušām kaujām Krievija sagrāba pērn maijā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pērn februārī nekad iepriekš netika ziņots, ka Putins būtu devies uz frontei tuvajiem reģioniem.

Viņa braucieni uz okupētajām teritorijām notikuši laikā, kad Ukraina gatavo plašu pretuzbrukumu ar mērķi atgūt teritoriju.

Šobrīd jau astoņus ar pusi mēnešus ilgākās un asiņainākās kaujas notiek pie Bahmutas Ukrainas austrumos.

Ukrainas amatpersonas norāda, ka ar šo kauju noplicina krievu resursus, tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir atzinis, ka Krievijas uzvara Bahmutā varētu ļaut Putinam iegūt starptautisku atbalstu, lai aicinātu Ukrainu piekrist nepieņemamiem kompromisiem kara izbeigšanai.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs paudis pārliecību, ka ar sabiedroto spēkiem Ukraina nodrošinās tehnisko līmeni pretuzbrukumam, kas ļaus atgūt visas okupētās teritorijas.

Septembrī ar Putina rīkojumu Krievija anektēja Hersonas un Luhanskas apgabalu, kā arī Doneckas un Zaporižjas apgabalu. Lielākā daļa pasaules valstu nelikumīgo aneksiju neatzīst.