Pasaulē
2023. gada 15. aprīlis, 18:18

Bijušais ASV valsts sekretārs paziņo, ka nekandidēs uz ASV prezidenta amatu

Jauns.lv

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka 2024. gadā nekandidēs uz valsts prezidenta amatu.

"Pēc ilgām pārdomām un lūgšanām [mana sieva] Sūzena un es nolēmām, ka nekandidēšu uz ASV prezidenta amatu 2024. gada vēlēšanās," paziņoja Pompeo.

Viņš paziņoja, ka šis ir dziļi personisks lēmums, un pašlaik nav īstais laiks šādai kandidēšanai.

Pompeo bija uzņēmējs Kanzasā, līdz 2010. gadā tika ievēlēts Kongresā. 2016. gadā jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka nominēs Pompeo Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora amatam, un dažas dienas pēc Trampa stāšanās amatā ASV Senāts 2017. gada 23. janvārī viņu apstiprināja. Pompeo bija CIP direktors līdz 2018. gada 26. aprīlim, bet no 2018. gada 26. aprīļa līdz 2021. gada 20. janvārim — valsts sekretārs. Pompeo atstāja amatu reizē ar prezidentu Donaldu Trampu, šajā dienā demokrātam Džo Baidenam nododot ASV prezidenta zvērestu.

Republikāņu cīņā par nomināciju jau ir iesaistījies 76 gadus vecais Tramps un bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Visā Trampa prezidentūras laikā Pompeo bijis viens no viņa visuzticamākajiem sabiedrotajiem un, domājams, viņš šādu soli spēris, lai nestātos Trampa ceļā.

Visticamāk, demokrātu nomināciju centīsies panākt arī pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens, kuram atkārtotas ievēlēšanas gadījumā būtu 81 gads.

Diez vai amerikāņus ļoti sajūsminātu, ja 2024. gada prezidenta vēlēšanās atkal būtu jāizvēlas starp Baidenu un Trampu, jo pēc uzvaras 2020. gadā Baidens kļuva par visvecāko ASV prezidentu, pārspējot iepriekšējo rekordistu Donaldu Trampu, kurš 2016. gadā 70 gadu vecumā svinēja uzvaru pār tikai gadu jaunāko toreizējo valsts sekretāri Hilariju Klintoni.

Pirms viņiem visvecākais ASV prezidents bija Ronalds Reigans, kurš 1981. gada 20. janvārī nodeva prezidenta zvērestu nepilnu 70 gadu vecumā. Tiesa, vecums nebija šķērslis bijušā aktiera un Kalifornijas gubernatora Reigana popularitātei, un pēc 4 gadiem viņš vienos vārtos sakāva demokrātu Volteru Mondeilu.