foto: VIA REUTERS
Dānija: lēmums par Rietumu iznīcinātāju piegādi Ukrainai varētu tikt pieņemts līdz vasarai
Slovākijas reaktīvo lidmašīnas MiG-29 paceļas "Silac" gaisa bāzē Slovākijā, šajā nekustīgajā attēlā, kas uzņemts no izdales video, kas tika publicēts 2023. gada 23. martā.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 15:35

Dānija: lēmums par Rietumu iznīcinātāju piegādi Ukrainai varētu tikt pieņemts līdz vasarai

Jauns.lv/LETA

Dānijas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Troels Lunds Poulsens sagaida, ka Dānija un sabiedrotie līdz vasarai pieņems lēmumu, vai ziedot Rietumu iznīcinātājus Ukrainai.

Diskusijas prasa laiku, jo valstīm jārīkojas kopā, vizītē Ukrainā sacīja Lunds Poulsens.

"Dānija to nedarīs viena," intervijā vairākiem dāņu medijiem sacīja Lunds Poulsens, piebilstot, ka lēmums ir iespējams tuvā nākotnē.

"Mums tas jādara kopā ar vairākām valstīm. Par to mums būs arī dialogs ar amerikāņiem," sacīja Dānijas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs.

Slovākija un Polija jau ir sākušas piegādāt Ukrainai padomju laikos ražotos iznīcinātājus MiG-29.

Polija paziņojusi, ka ir gatava atdot visus savus MiG-29, tas ir aptuveni 30 iznīcinātājus.

Taču, neskatoties uz Kijivas lūgumiem, neviena valsts vēl nav apsolījusi Ukraina modernos Rietumu iznīcinātājus, piemēram, ASV izstrādātos F-16.

Nīderlande un Francija nav izslēgušas iespēju nosūtīt iznīcinātājus, un februārī Lielbritānija piedāvāja apmācīt ukraiņu iznīcinātāju pilotus.

Dānijai ir 43 F-16, no kuriem 30 tiek izmantoti. Dānija pakāpeniski nomaina šos iznīcinātājus ar modernākajiem F-35. Dānija jau ir iegādājusies 27 šādas lidmašīnas.