Pasaulē
2023. gada 10. aprīlis, 14:02

Pentagons: ASV izvērtē slepeno dokumentu noplūdes ietekmi uz nacionālo drošību

Jauns.lv/LETA

ASV izvērtē, kā slepeno dokumentu noplūde varētu ietekmēt nacionālo drošību, paziņoja Pentagons. Dokumenti ietver novērtējumus un slepenus izlūkošanas ziņojumus, kas attiecas ne tikai uz Ukrainu un Krieviju, bet arī ASV sabiedroto analīzi.

Kamēr Aizsardzības ministrija joprojām pārbauda tiešsaistē cirkulējošo nofotografēto dokumentu autentiskumu, "šķiet, ka tie satur sensitīvus un ļoti slepenus materiālus", pavēstīja Pentagona preses sekretāra vietniece Sabrina Singha.

"Ir veikti aģentūru centieni, lai novērtētu šo nofotografēto dokumentu ietekmi uz ASV nacionālo drošību un mūsu sabiedrotajiem un partneriem," sacīja Singha.

Arī ASV sabiedrotie novērtē un mēģina noteikt, vai informācijas noplūde ir skārusi viņu pašu avotus un metodes.

ASV Tieslietu ministrija sestdien paziņoja, ka uzsākusi izmeklēšanu.

Pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu un arvien parādās jauni dokumenti.

ASV amatpersonas laikrakstam "Washington Post" sacīja, ka daži dokumenti acīmredzami ir manipulēti, taču daudzi no tiem atbilst "CIP World Intelligence Review" ziņojumiem, kas tiek izplatīti augstā līmenī Baltajā namā, Pentagonā un Valsts departamentā.

Aizsardzības analītiķi saka, ka jebkāda iekšēju slepenu ASV dokumentu nopludināšana būtu gan kaitīga, gan potenciāli apkaunojoša.

Turklāt noplūde Maskavai izrādītos vērtīga, parādot, cik dziļi ASV izlūkdienesti ir iekļuvuši Krievijas militārā aparāta daļās, vēsta ASV mediji.

Citi dokumenti ietver informāciju par iekšējām debatēm ASV sabiedroto valdībās. Informācija ietvēra, piemēram, diskusijas par Dienvidkorejas debatēm par to, vai piegādāt ASV artilērijas lādiņus izmantošanai Ukrainā, raksta avīze "The New York Times".

Avīze ziņoja, ka šajos dokumentos nav konkrētu kaujas darbību plānu par to, kā, kad un kur Ukraina grasās sākt uzbrukumu, tomēr tajos ir, piemēram, ziņas par Ukrainas armijas vajadzībām 1.martā.

Ukraina ir mainījusi dažus militāros plānus saistībā ar iespējamo ASV slepeno militāro dokumentu noplūdi, vēsta telekanāls CNN, atsaucoties uz Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim tuvu avotu.

Kā ziņo CNN, noplūde likusi Pentagonam veikt pasākumus, lai samazinātu sensitīvu dokumentu plūsmu, kas parasti katru dienu ir pieejami simtiem cilvēku valdībā.

ASV Apvienotā štābu priekšnieku komiteja tagad pārbauda savus adresātu sarakstus, lai noskaidrotu, kas saņem slepenus ziņojumus, sacīja Pentagona pārstāvis.

Daudziem no internetā izplatītajiem dokumentiem bija marķējums, kas norāda, ka tos sagatavojusi komitejas izlūkošanas nodaļa J2, un tie acīmredzami bija brīfingiem domāti dokumenti.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņojis, ka Rietumu sabiedroto šķietamo slepeno dokumentu nopludināšana ir Krievijas specdienestu standarta spēle.

"Datu "nopludināšanas" mērķis ir acīmredzams: novērst uzmanību, sēt šaubas un savstarpējas aizdomas, radīt šķelšanos," skaidroja padomnieks.

Viņš minēja, ka šie materiāli ir atklāto avotu datu kompilācija, kam piejaukti izdomājumi vai reālas pārtvertas informācijas fragmenti.

"Tā ir Krievijas specdienestu standarta spēle. Ņem atklātos brīfingus, pievieno fiktīvas liecības vai atsevišķus pārtvertas informācijas elementus un publicē sociālajos tīklos, legalizējot "noplūdi"," norādīja Podoļaks.