Pasaulē
2023. gada 10. aprīlis, 15:43

"Sūkā manu mēli" Dalailama atvainojas par izteikumiem kādam indiešu zēnam

Jauns.lv

Tibetas garīgais līderis Dalailama ir atvainojies pēc tam, kad internetā parādījās video, kurā redzams, kā viņš skūpsta bērnu uz lūpām un pēc tam lūdz viņam "sūkāt mēli". Skandalozais incidents piefiksēts kādā pasākumā Indijas ziemeļos, ziņo CNN.

Savā pirmdienas paziņojumā Dalailamas birojs saka, ka garīgais līderis "vēlas atvainoties zēnam un viņa ģimenei, kā arī daudziem viņa draugiem visā pasaulē par sāpēm, ko viņa vārdi varēja nodarīt", piebilstot, ka viņš "nožēlo" notikušo.

"Viņa Svētība bieži vien nevainīgi un rotaļīgi ķircina cilvēkus, kurus viņš satiek, pat publiski un kameru priekšā," teikts paziņojumā.

foto: Paula Čurkste/LETA
Dalailamas rīcība konkrētajā pasākumā izvērtusies pamatīgā skandālā.

Videoklipā redzams, ka zēns tuvojas Nobela Miera prēmijas laureātam un jautā: "Vai es varu tevi apskaut?"

Pēc tam 87 gadus vecais garīgais līderis uzaicina zēnu uz skatuves un norāda uz viņa vaigu un saka: “Vispirms šeit”, mudinot zēnu viņu apskaut un noskūpstīt.

Tad Dalailama norāda uz savām lūpām un saka: "Tad es domāju, ka tomēr arī šeit." Pēc tam viņš pavelk zēnam aiz zoda un noskūpsta viņu uz mutes.

"Un sūkā manu mēli," pēc dažām sekundēm viņš piebilst, izbāzdams savu mēli.

Zēna identitāte nav zināma. Viņš piedalījies kādā pasākumā kopā ar M3M fondu - Indijas nekustamo īpašumu kompānijas "M3M Group" daļu, vēsta CNN.

Reaģējot uz šo incidentu, Deli bāzētā bērnu tiesību grupa "Haq: Center for Child Rights" CNN paziņoja, ka tā nosoda "visa veida vardarbību pret bērniem".

"Dažos medijos runāts par Tibetas kultūru, par mēles izrādīšanas nozīmi, taču šis video noteikti nav par kultūras izpausmēm, un pat ja tā ir, šādas kultūras izpausmes nav pieņemamas," apgalvojusi grupa.

Pašreizējais 14. Dalailama Tenzins Gjatso ir pasaulē pazīstamākais dzīvais budistu līderis.

Garīgais līderis atrodas Indijā kopš 1959. gada, kur devās pēc neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās pret Ķīnas okupācijas spēkiem.

Vēlāk viņš nodibināja trimdas valdību Indijas ziemeļu pilsētā Daramsalā.

Šis incidents nav pirmā reize pēdējo gadu laikā, kad garīgais līdeirs izsauc sašutumu ar savu rīcību, apgalvojumiem.

Viņš atvainojās arī pēc 2019. gadā sniegtās intervijas BBC, kuras laikā viņš sacīja, ka, ja sievietei vajadzētu kļūt par viņa pēcteci, viņai "vajadzētu būt pievilcīgākai".

Pērn viņš ierosināja, ka Eiropai ir jāpaliek priekš eiropiešiem, runājot par Āfrikas bēgļu skaita pieaugumu, kas ieceļo kontinentā.

“Vai visa Eiropa kļūs par musulmaņu valsti? Neiespējami. Vai Āfrikas valsti? Tas ir arī neiespējami," viņš teica, piebilstot, ka labāk ir "atstāt Eiropu eiropiešiem".