foto: LETA
Putins ir "staigājošs līķis", pavēsta bijušais CIP pretizlūkošanas vadītājs
Vladimira Putina plakāts pie Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja.
Pasaulē
2023. gada 3. aprīlis, 10:39

Putins ir "staigājošs līķis", pavēsta bijušais CIP pretizlūkošanas vadītājs

Jauns.lv

Bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pretizlūkošanas vadītājs Džeimss Olsons uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir "staigājošs līķis", jo Ukrainas karā mirušo un ievainoto karavīru skaits ir izraisījis riebumu viņa militārajiem vadītājiem.

Tā ekskluzīvā intervijā laikrakstam “The Sun” pavēstīja Olsons, norādot, ka, viņaprāt, Krievijas prezidents tiks vai nu nogalināts, vai gāzts no amata.

"Putinam nepavisam neiet labi. Uzskatu, ka Putins šobrīd ir bezizejas situācijā," sacīja Olsons.

"Ja Putins paliks pie varas, būs ilgs karš, jo viņš nepadosies. Tomēr sliecos domāt, ka Putins nepaliks pie varas, jo viņš tiks gāzts," viņš pavēstīja.

Olsons, kurš CIP strādājis vairāk nekā 30 gadus un saņēmis daudzus apbalvojumus, uzskata, ka Krievijas karaspēka piedzīvoto milzīgo zaudējumu dēļ armijā un Krievijas oligarhu vidū valda "spēcīga opozīcija pret Putinu".

Olsons neizslēdz arī Putina gadījumā visdramatiskāko no iespējamiem gāšanas scenārijiem. “Es neizslēdzu slepkavību," norādīja Olsons.

Olsons sacīja, ka tieši neapmierinātie militārie vadītāji varētu būt sākums dumpim pret Putinu. "Un, ja viņi to dara, es redzu Putinu kā mirušu cilvēku, kurš staigā. Viņš to nepārdzīvotu. Es domāju, ka Putina likvidēšana ir lielāka iespējamība nekā militāra sakāve," Olsons sacīja, "esmu optimistisks, jo domāju, ka cilvēki, kuri būs motivēti likvidēt Putinu, to darīs pareizo iemeslu dēļ, jo viņi vēlas glābt Krieviju." Olsons piebilda, ka Krievijai būtu "gaiša nākotne", ja Putins nebūtu vadījis valsti pēdējos 20 gadus.  

Olsons uzskata, ka Putina ģenerāļiem ir "riebums" par Ukrainas kara bezjēdzību un slaktiņiem. Saskaņā ar  Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra februārī publicēto ziņojumu, kopš kara sākuma kaujas laukā Ukrainā ir gājuši bojā no 60 000 līdz 70 000 Krievijas karavīru.

Notiekošā kauja par Austrumukrainas pilsētu Bahmutu ir izvērtusies par Krievijas spēku "slaktiņu", šonedēļ Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejai sacīja ASV ģenerālis Marks Millijs, Apvienotā štāba priekšnieku priekšsēdētājs.