foto: AFP/Scanpix
Pentagona vadītājs: Sji un Putina tikšanās kļuvusi par "trauksmes signālu"
Pasaulē
2023. gada 25. marts, 04:55

Pentagona vadītājs: Sji un Putina tikšanās kļuvusi par "trauksmes signālu"

Jauns.lv

Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina vizīte Maskavā, kur viņš tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un parakstīja virkni dokumentu, kas apliecina valstu divpusējo partnerību Krievijas kara pret Ukrainu apstākļos, raida "trauksmes signālu", ka Ķīna ir gatava atbalstīt Krieviju.

Kā ziņo "Ukrinform", šādu paziņojumu sniedzis Pentagona vadītājs Loids Ostins noklausīšanās laikā ASV pārstāvju palātas  komitejā.

"Sji vizīte pie Putina un viņa daudzdienu uzturēšanās tur, es domāju, sūta ļoti satraucošu signālu, atbalsta signālu (Krievijai – red.)," uzsvēra Ostins.

Pēc viņa teiktā, lai arī šobrīd nav liecību, ka Ķīna varētu sniegt letālu palīdzību Krievijai, Sji Dzjiņpina vizīte Maskavā un viņa tikšanās ar Krievijas diktatoru Putinu būtībā "kļuvusi par atbalsta demonstrāciju" Krievijas prezidentam, kas pats par sevi "ir ļoti satraucoši".

Ostins norādīja, ka gadījumā, ja Ķīna sniegs materiālu atbalstu Krievijai, tas potenciāli atstās ietekmi uz Krievijas kara turpināšanos pret Ukrainu un paplašinās tā ietekmi ne tikai reģionā, bet arī visā pasaulē, raksta UNIAN.

Sji Dzjiņpina vizīte Krievijā

2023. gada 20. martā Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins ieradās oficiālā vizītē Maskavā. Nākamajā dienā viņš tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, abi apsprieda Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Apspriežot Krievijas karu pret Ukrainu, Ķīnas līderis norādīja, ka "konflikti galu galā tiek risināti dialoga un sarunu ceļā". Viņš arī atgādināja par Ķīnas pārstāvēto "miera plānu", kur karu nodēvēja par "Ukrainas krīzi".

Tikmēr ASV Kara izpētes institūtā uzsvēra, ka Kremļa vadītājs nav guvis vēlamo rezultātu sarunās ar Sji Dzjiņpinu. Konkrēti, Putins nav vienojies par blīvāku divpusējo partnerību ar Ķīnas varas iestādēm.