foto: Shutterstock
ASV trīs cilvēki miruši un vēl astoņi zaudējuši redzi pēc acu pilienu lietošanas. Tajos konstatēta bīstama baktērija
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 21:15

ASV trīs cilvēki miruši un vēl astoņi zaudējuši redzi pēc acu pilienu lietošanas. Tajos konstatēta bīstama baktērija

Jauns.lv

Amerikas Slimību kontroles un profilakses centrs paziņojis par jauniem inficēšanās gadījumiem ar baktēriju Pseudomonas aeruginosa, kas atklāta acu pilienos.

Pēc centra 21. marta datiem, kopumā 16 štatos baktērija konstatēta 68 cilvēkiem. Zināms par trim letāliem gadījumiem un astoņiem redzes zuduma gadījumiem. Vēl četri cilvēki inficēšanās dēļ pārcietuši acs ābola izņemšanas operācijas.

Lielākā daļa saslimušo pacientu pastāstīja, ka izmantojuši tā dēvētās "mākslīgās asaras" - bezrecepšu zīmolu "EzriCare" un "Delsam Pharma" preparātu, kas palīdz pret acu sausumu, raksta "Meduza".

Ražotājkompānija "Global Pharma Healthcare" par šo acu pilienu atsaukšanu paziņoja jau 2023. gada februāra sākumā, kad kļuva zināms par pirmajiem infekcijas gadījumiem.

Amerikas Slimību kontroles un profilakses centra veiktie laboratorijas testi apstiprināja, ka medikamentos, kurus lietoja saslimušie, ir bakteriāls celms VIM-GI-CRPA. Tas ir izturīgs pret lielu antibiotiku daudzumu un iepriekš ASV nav konstatēts.

Amerikas Slimību kontroles un profilakses centra pārstāvji aicināja amerikāņus līdz īpašam rīkojumam nelietot nosaukto zīmolu "mākslīgās asaras", bet tos pacientus, kuri jau lietojuši šos ārstniecības līdzekļus, nekavējoties vērsties pēc medicīniskās palīdzības.

Amerikas Slimību kontroles un profilakses centrs ieteica pievērst uzmanību simptomiem, kas var liecināt par inficēšanos ar Pseudomonas aeruginosa:

  • dzelteni, zaļi vai caurspīdīgi izdalījumi no acs;
  • sāpes vai diskomforts acīs;
  • acs vai plakstiņa apsārtums;
  • svešķermeņa sajūta acī;
  • paaugstināta jutība pret gaismu;
  • neskaidra redze.

Starp nevēlamām blakusparādībām pacientiem tika fiksētas baktērijas radzenē, asinīs, elpošanas un urīnizvadceļos.

Baktērija Pseudomonas aeruginosa ir īpaši bīstama pacientiem ar novājinātu imūnsistēmu. Tā var izraisīt iekaisumu daudzos orgānos un bieži ir izturīga pret antibiotikām.

Tēmas