foto: AP/Scanpix
Ķīnas cīņa pret Vinniju Pūku turpinās; tur nerādīs britu šausmu filmu, jo Pūks aizdomīgi līdzīgs Sji
Vinnijs Pūks filmā "Vinnijs Pūks: asinis un medus"
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 19:29

Ķīnas cīņa pret Vinniju Pūku turpinās; tur nerādīs britu šausmu filmu, jo Pūks aizdomīgi līdzīgs Sji

Jauns.lv

Ķīnā nerādīs britu šausmu filmu “Vinnijs Pūks: asinis un medus” (Winnie the Pooh: Blood and Honey), jo atkal saskatīta galvenā varoņa līdzība ar Ķīnas vadītāju Sji Dzjiņpinu.

foto: AP/Scanpix
"Vinnijs Pūks. Asinis un medus" reklāmas plakāts

Šonedēļ bija paredzēts sākt filmas demonstrēšanu Honkongā un Makao, kuras komunistiskā Ķīna 1997. gadā pārņēma attiecīgi no Lielbritānijas un Portugāles, apsoloties tur pusgadsimtu saglabāt pastāvošo iekārtu, taču 2019. gadā pēc demokrātijas aktīvistu protestiem Pekina ieviesa Nacionālās drošības likumu, būtiski ierobežojot Honkongas autonomiju un brīvības, bet 2021. gadā valdība vēl vairāk pastiprināja vadlīnijas un pilnvaroja cenzorus aizliegt filmas, kuras uzskata par šo likumu pārkāpjošām.

Filmas izplatītāji “VII Pillars Entertainment” paziņoja, ka šo teritoriju kinoteātri pēkšņi bez paskaidrojumiem pārtrauca to demonstrēt. Tiek ziņots, ka filmas demonstrēšana sākotnēji bija apstiprināta un Honkongā pat bija sarīkoti daži seansi. “Mēs esam ļoti vīlušies. Vienkārši neticami, ka kinoteātri atceļ demonstrēšanu pēc visiem sagatavošanas darbiem,” paziņoja izplatītāju pārstāvis. Izplatītājs paziņoja, ka kinoteātri to informējuši, ka vairs nevarēs filmu demonstrēt, taču neminēja iemeslu, vēsta britu prese.

Uzskata, ka aizlieguma iemesls varētu būt jau 10 gadus plaši izplatītie joki par Ķīnas vadītāja Sji Dzjiņpina līdzību ar Vinniju Pūku kopš viņa vizītes ASV 2013. gadā. 2018. gada filmu “Kristofers Robins”, kurā atveidots Vinnijs Pūks, Ķīnā aizliedza demonstrēt. Savulaik Ķīnas cenzori aizliedza sociālajos medijos meklēt saites par šo britu rakstnieka Alana Aleksandra Milna 1926. gadā radīto bērnu iemīļoto lāci, tā animētie GIF faili tika izdzēsti no lietotnes “WeChat”.

Tā kā Sji sev faktiski nodrošinājis valdīšanu līdz mūža beigām, Vinnijam Pūkam tur neļaus rādīties vēl ilgi.

“Vinnijs Pūks: asinis un medus” režisors Rīzs Freiks-Voterfīlds jau pastāstījis par plāniem izveidot šausmu pasauli, kurā apvienotu Vinniju Pūku, Bembiju, Pīteru Penu un citus pasaku tēlus.