foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Rietumu interese par Ukrainu varētu apsīkt: Čehijas prezidents nosaucis iemeslu
Čehijas prezidents Petrs Pavels.
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 19:22

Rietumu interese par Ukrainu varētu apsīkt: Čehijas prezidents nosaucis iemeslu

Jauns.lv

Nākamgad ASV un Eiropas interese par Ukrainu varētu samazināties Amerikas prezidenta vēlēšanu dēļ. Šādu viedokli intervijā "Rzeczpospolita" paudis Čehijas prezidents Petrs Pavels.

Pēc viņa teiktā, saistībā ar vēlēšanām sabiedrības un politiķu uzmanība ASV tiks koncentrēta uz iekšējiem jautājumiem, bet ārpolitikā pamattēma būs amerikāņu-ķīniešu attiecības.

"Mums jābūt reālistiem, jāatzīst, ka nākamgad ASV notiks vēlēšanas. Pēc iepriekšējām vēlēšanu kampaņām ASV redzams, ka sabiedrība un politiķi to laikā vairāk koncentrējas uz iekšlietām.

Pat ja gaidāmajā kampaņā arī būs svarīga globālā tematika, tā attieksies nevis uz Eiropu, bet gan uz Amerikas-Ķīnas attiecībām. Nākamgad Amerikas interese par Ukrainu un palīdzības līmenis varētu samazināties," sacīja Čehijas prezidents.

Pavels piebilda - ja ASV interese par Ukrainu apsīks, tas pats notiks arī vairākās Eiropas valstīs.

Čehijas prezidents arī norādīja, ka Ukrainai ir jāpalīdz tās izvirzīto mērķu sasniegšanā, tostarp ar ieročiem, taču visam ir savas robežas.

"Mums jādara viss no mums atkarīgais, lai atbalstītu Ukrainu tās mērķu sasniegšanā. Ja mērķis ir atbrīvot visu teritoriju, tas būtu lielisks kara rezultāts... Dosim viņiem visu, kas viņiem vajadzīgs.

Lai gan, protams, ir robežas. Arī no Ukrainas puses ir ierobežojumi, jo, piemēram, cilvēkresurss nav bezgalīgs. Rietumu palīdzībai ir arī robežas," sacīja Pavels, precizējot, ka ar to domā politiķu un sabiedrības atbalstu.

Runājot par iespēju valstij atteikties no savas teritorijas daļas, Petrs Pavels uzsvēra, ka šādus lēmumus var pieņemt tikai Ukraina bez jebkāda spiediena no malas.

"Es nekad neaicinātu Ukrainu atteikties no savas teritorijas daļas, iet uz kaut kādām piekāpšanās reizēm. Ja ukraiņi kādreiz par to izšķirsies, tad tas būs tikai viņu lēmums. Mēs nedrīkstam bīdīt Kijivu nevienā virzienā - ne iet uz piekāpšanos, ne cīnīties līdz pēdējam. Mēs varam maksimāli atbalstīt ukraiņus, bet nevaram viņiem dot nākotnes plānus. Mēs varam tikai sniegt viņiem savu palīdzību," sacīja Čehijas prezidents.

Atbalsts Ukrainai karā ar Krieviju

Kā ziņoja UNIAN, iepriekš Amerikas Kara izpētes institūta (ISW) vadītājs Džeks Kīns paziņojis - ja ASV atteiksies no turpmākā Ukrainas atbalsta karā pret Krieviju, tās zaudēs pasaules līdera statusu. Tas izraisīs turpmāku pasaules drošības sistēmas "sabrukumu".

Iepriekš ASV gaisa mobilitātes pavēlniecības vadītājs ģenerālis Maiks Minihans paziņoja, ka ASV un Ķīna karu varētu sākt 2025. gadā Taivānas dēļ. Pēc viņa teiktā, 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanas radīs "izkaisītu Ameriku", kas nāks par labu Ķīnas vadītājam.