foto: AFP/Scanpix
Krievijai februārī izdevies tikai par 0,04% palielināt okupētās teritorijas Ukrainā! Tas mazāk nekā Rīgas teritorija
Iznīcināta Krievijas bruņutehnika Ukrainā.
Pasaulē
2023. gada 15. marts, 11:50

Krievijai februārī izdevies tikai par 0,04% palielināt okupētās teritorijas Ukrainā! Tas mazāk nekā Rīgas teritorija

Jauns.lv

Krievijai februārī, kad tā uzsāka savu jauno ofensīvu, izdevies palielināt tās kontrolēto teritoriju Ukrainā tiki par nepilniem 0,04%, atsaucoties uz Starptautiskā Kara institūta (ISW) ekspertu pētījumu, vēsta “Business Insider”.

ISW norāda, ka tās kartēšanas dati liecina, ka laikā no 31.janvāra līdz 28.februārim Krievija ir ieguvusi tikai par 0,039% vairāk teritorijas Ukrainā. Tas bija līdzvērtīgs aptuveni 233,94 kvadrātkilometriem jeb apmēram par trešdaļu mazāk nekā Rīgas pilsētas teritorija.

Krievija ieguvusi kontroli par šo nosacīti niecīgo zemes daudzumu, vienlaikus zaudējot tūkstošiem karavīru un zaudējot svarīgi militāro aprīkojumu, par kura trūkumu jau tagad sūdzas daudzi Krievijas armijas karavīri.

Kā jau ziņots, NATO 14.februārī paziņoja, ka Krievija ir sākusi savu ilgi gaidīto ofensīvu.  Lielbritānijas Aizsardzības ministrija dažas dienas vēlāk paziņoja, ka Krievija "ka virzās uz priekšu, tad tikai metros, nevis kilometros".

Arī kāds augsta ranga ASV diplomāts bija skarbs par Krievijas progresu, sakot:

"Krievija ir paziņojusi, ka sāk jaunu ofensīvu. Nu, ja tas tā ir, tas ir ļoti nožēlojami."

Arī Krievija martā nav panākusi būtiskus panākumus. Tās armija cīnījās gar austrumu frontes līniju, tostarp virzās uz priekšu Bahmutas pilsētā, kas tiek uzskatīta par vienu no kara asiņainākajām un ilgstošākajām kaujām. Bet Krievija pilsētu vēl arvien nav ieņēmusi, bet tās zaudējumi ir bijuši milzīgi.

ASV Apvienotā štāba priekšnieku priekšsēdētājs Marks Mīlijs izdevumam “Politico” februāra beigās sacīja, ka pēdējā laikā Bahmutā vienas dienas laikā tika nogalināti aptuveni 1200 karavīru.

Starp lodēm un sprādzieniem - skaudrā civiliedzīvotāju dzīve Bahmutā

Neraugoties uz mēnešiem ilgo karadarbību un Krievijas centieniem ieņemt Bahmutu, daudzi civiliedzīvotāji palikuši savos dzīvokļos un mājās. Foto redzams, kā ...

gallery icon

Krievija arī zaudē militāro tehniku. ISW februāra vidū lēsa , ka Krievija kopš iebrukuma sākuma ir zaudējusi pusi no saviem galvenajiem kaujas tankiem.

Otrdien Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija paziņoja, ka viens no iemesliem, kāpēc Krievija nav panāku lielu progresu, ir tas, ka tai jātaupa artilērijas šāviņi munīcijas trūkuma dēļ.

Tāpat tiek norādīts, ka vērojams, ka Krievija ir mainījusi taktiku – tā nevis mēģina iegūt jaunas teritorijas, bet koncentrējas uz Ukrainas spēku izsmelšanu un morālu nogurdināšanu, cerot, ka Kreivjas lielākais iedzīvotāju skaits un lielāki resursi galu galā gūs panākumus ilgstošā karā.

Zelenskis apmeklē karavīrus Bahmutā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Doneckas apgabala Bahmutā apmeklējis mehanizētās brigādes priekšējās pozīcijas un pasniedzis karavīriem valsts apbalvojumus, pavēstīja prezidenta preses ...

gallery icon

Šāda Ukrainas nogurdināšana potenciāli varētu novest pie miera līguma, kurā Krievija iegūst teritoriju, vai situāciju, kad Ukrainas sabiedrotie nogurst dot tai jaunus ieročus, un pēc tam jau Krievijai cīņas ar Ukrainas armiju kļūtu daudzu vieglākas, norāda ISW.