foto: agefotostock / Alamy/ Vida Press
Bali plāno aizliegt tūristiem braukt ar motocikliem
Bali, Indonēzija.
Pasaulē
2023. gada 14. marts, 12:39

Bali plāno aizliegt tūristiem braukt ar motocikliem

Jauns.lv

Indonēzijas sala Bali plāno aizliegt ārvalstu tūristiem izmantot motociklus pēc vairākiem gadījumiem, kad cilvēki pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus.

"Jūs nedrīkstat klīst pa salu, izmantojot motociklus, bez krekliem vai drēbēm, bez ķiveres un pat bez licences," sacīja gubernators I Vejans Kosters. 

Tā vietā tūristi pārvietosies ar transportlīdzekļiem, ko nodrošina ceļojumu aģenti.
Plāns ir bijis šķeltniecisks, jo tūrisms turpina atgūties no Covid-19 zaudējumiem.

Vairāk nekā 171 ārvalstu pilsonis ir pārkāpis satiksmes noteikumus no februāra beigām līdz marta sākumam, liecina vietējās policijas ieraksti. Daži tūristi izmanto arī viltotas numura zīmes.
"Ja esat tūrists, tad rīkojieties kā tūrists," sacīja gubernators. 

Ārvalstu tūristi Bali bieži dod priekšroku motociklu nomai, lai pārvietotos pa salu, kurā nav labi attīstīta sabiedriskā transporta sistēma. Divriteņu transportlīdzekļi ir labs risinājums, lai iebrauktu satiksmē un izbrauktu no tās, kā arī ceļotu pa gleznainām aizmugurējām alejām.

Ierosinātais aizliegums tiks ieviests ar reģionālo likumu šogad, taču nav skaidrs, kā tas tiks īstenots.

Kāds ukraiņu tūrists, kurš lūdza neatklāt savu vārdu, sacīja BBC, ka ārzemniekiem "jādod brīvība" braukt ar motocikliem, ja vien viņi uzrāda derīgas apliecības. "Mēs neizmantojam ceļojumu aģenta pakalpojumus, jo vēlamies būt neatkarīgi un mums patīk darīt lietas pašiem, lai mēs varētu sajust atmosfēru," viņa sacīja BBC. 

Savukārt somu tūrists Kristo atbalsta ierosināto aizliegumu. "Daudzi braucēji uzvedas tā, it kā būtu piedzērušies un nevalkā ķiveres. Tas ir ļoti bīstami," viņš sacīja Indonēzijas ziņu vietnei. 

Taču daži operatori ir pauduši bažas par tā ietekmi uz uzņēmējdarbību.

Dedeks Varjana, kurš vada Bali motociklu nomas asociāciju, sacīja, ka priekšlikums ir pārsteidzīgs un iestādēm būtu jārīkojas, lai noteiktu konkrētus pārkāpumus, nevis jānosaka vispārējs aizliegums. Šāds aizliegums var arī aptraipīt Indonēzijas reputāciju citu valstu acīs, sacīja Bali Udajanas universitātes tūrisma pasniedzējs Nijomans Sukma Arida. 

Pieaugošais ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu skaits norāda arī uz vietējo varas iestāžu vājo spēkā esošo noteikumu izpildi, viņš sacīja.