Pasaulē
2023. gada 13. marts, 10:47

Kaujas par Bahmutu: kāpēc Ukraina aizstāv pilsētu, neraugoties uz Rietumu brīdinājumiem?

Jauns.lv

Kauja par Bahmutu ir spilgts piemērs novārdzināšanas karam, ko Krievija uzspiež Ukrainai. Rietumu ierēdņi, pēc ārvalstu mediju ziņām, iesaka Kijivai atteikties no šīs "spēles", pretējā gadījumā tas varētu traucēt Ukrainas ofensīvas, kas, domājams, varētu sākties dienvidos, teikts "RBK-Ukraina" materiālā "Kāpēc Krievijai Bahmuta vajadzīga par "katru cenu" un kāpēc Ukraina nolēmusi pilsētu noturēt".

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Ukrainas armijas atkāpšanās no Bahmutas kara gaitu globāli neietekmēs. Pēc viņa teiktā, cīņām par Bahmutu ir drīzāk simboliska, nevis stratēģiska un operatīva nozīme. Uz līdzīgu viedokli sliecas daudzi Rietumu analītiķi un apskatnieki. ASV mediji šo pilsētu dēvē par "politiskās kaujas lauku" starp Maskavu un Kijivu.

foto: AFP/Scanpix
Ukrainas armijas karavīrs pie Bahmutas šauj uz okupantu pozīcijām.

Kādas anonīms militāras vienības kājnieks, kurš šobrīd aizstāv Bahmutu, norādīja: karavīru vidū arī valda uzskats, ka uzmanība šai pilsētai pievērsta politikas dēļ - lai partneri dod vairāk bruņojuma un lai visa pasaule zinātu, ka Krievija ir ienaidnieks. Taču Ukrainas politiskā un militārā vadība ainu redz nedaudz citādāk un ierāda Bahmutai citu lomu.

Ukraina, protams, negrib dot Krievijas iebrucējiem lieku iemeslu gavilēt. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Bahmutas zaudējums, kuras aizsardzībai pielikts tik daudz pūļu, var radīt drūmu noskaņojumu. Bet tie ir tikai blakusmotīvi.

Ietekmes ziņā uz turpmāko kara gaitu šī pilsēta veic uzreiz divus svarīgus uzdevumus. Pirmā ir Krievijas karaspēka vājināšana. Rietumu oficiālās amatpersonas "The Guardian" paziņojušas, ka "Vagner" zaudējumi pie Bahmutas varētu būt līdz 30 tūkstošiem cilvēku.

"Aizstāvjiem vienmēr ir vieglāk nekā uzbrucējiem. Parasti uzbrucējam ir 3-5 reizes lielāki zaudējumi. Bet, ņemot vērā taktiku, kādu izmanto Krievijas okupanti, vispirms jau "Vagner" algotņi, tad viņiem zaudējumi ir vēl lielāki. Tas ir viens no faktoriem, kādēļ Ukrainai jātur aizsardzība - lai nogurdinātu un liktu ienaidniekam noasiņot, izsitot no tā fiziskās iespējas turpmākajiem uzbrukumiem un samazinot tā morālo potenciālu,” "RBK-Ukraina" sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu karaspēka grupējuma spīkers Sergejs Čerevatijs.

Sarunu biedrs no Bahmutas aizstāvju vidus uzskata, ka pilsētu ir svarīgi noturēt, lai nodarītu pretiniekam maksimālus zaudējumus un pārietu uzbrukumā. Krievijas karaspēka stindzināšana ap Bahmutu, kur tas zaudē milzīgu daudzumu dzīvā spēka un tehnikas, neļauj tiem sekmīgi uzbrukt vai stiprināt aizsardzību citos virzienos. Nemaz nerunājot par otras frontes atklāšanu, piemēram, no Baltkrievijas teritorijas. Kamēr agresors pieķeras faktiski otršķirīgai pilsētai, mūsu armija gatavojas pati savai uzbrukuma kampaņai.

“Šī operācija ļauj iegūt laiku, pirms beidzas mūsu rezervju sagatavošana, kas jau notiek gan Ukrainas teritorijā, gan ārzemēs. Bahmutas virzienā mums ir ļoti pieredzējuši komandieri, kuri jau mēnešiem ilgi tur aizsardzību. Riski ir, situācija ir smaga, bet kontrolējama,” norādīja Čerevatijs.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon

Pēc viņa teiktā, Ukrainas pavēlniecība saskata ienaidnieka nodomus un parasti brīdina mūsu aizsardzību par tā agresīvāko rīcību.

Pagājušajā mēnesī Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas karaspēks turpinās aizstāvēt Bahmutu, taču "ne par katru cenu". Un, ja reiz Ukrainas pavēlniecība nolēmusi šo pilsētu noturēt, - tātad viņi pagaidām vēl saskata iespējas.

"Karaspēku atvilks tikai tad, kad ukraiņu spēki būs maksimāli paguruši. Jo galvenais uzdevums ir maksimāli savilkt uz sevi pretinieka spēkus, kā tas bija Rubižnē un Severodoneckā, lai cita mūsu karaspēka daļa sagatavotos uzbrukumam. Iespējams, ka kaut kādas vienības arī aizveda no šī iecirkņa, bet fronte ir liela. Kopumā brigādes stāv uz vietas," sacīja karavīrs, kas tur aizsardzību Bahmutas virzienā.

Ukrainas bruņoto spēku Austrumu karaspēka grupējuma spīkers Sergejs Čerevatijs paziņoja, ka Bahmuta paliek kaujas darbības epicentrs.

Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis norādījis, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem Bahmutas virzienā nedēļas laikā izdevies iznīcināt vairāk nekā 1100 ienaidnieka karavīru.