foto: REUTERS/SCANPIX
"Rūpējieties par sevi un savu valsti," Gruzijas premjers kritizē Zelenski un Kličko
Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili
Pasaulē
2023. gada 12. marts, 23:19

"Rūpējieties par sevi un savu valsti," Gruzijas premjers kritizē Zelenski un Kličko

Jauns.lv

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili 12.martā intervijā telekanālam "ImediNews" kritizējis Ukrainas politiskos līderus, tostarp prezidentu Volodimiru Zelenski un Kijivas mēru Vitāliju Kličko, par viņu atklāto atbalstu Tbilisi notiekošajiem protestiem.

Garibašvili nodēvēja Ukrainas politiķu, tostarp Kličko aicinājumus aizstāvēt demokrātiskās vērtības valstī par "tiešu iejaukšanos" Gruzijas iekšpolitikā. Citus Ukrainas politiķus, kuri atbalsta protestus, Gruzijas premjers nodēvēja par "netīrajiem neveiksminiekiem, kuri saka, ka mums vajadzīgas pārmaiņas, apvērsums".

"Pirmkārt, rūpējieties par sevi un savu valsti, un mēs rūpēsimies par savējo," sacīja Garibašvili.

Zināms, ka Zelenskis 8. marta vakara uzrunā pateicās Gruzijas protestētājiem, kuri piedalījušies protestos ar Ukrainas karogiem.

"Nav tāda ukraiņa, kurš nevēlētu veiksmi mums draudzīgajai Gruzijai... Mēs gribam būt Eiropas Savienībā – un mēs arī būsim. Mēs gribam, lai Gruzija būtu Eiropas Savienībā, un esmu pārliecināts: tā būs," sacīja Zelenskis.

Jau ziņots, ka nesen Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi notika plaši ielu protesti saistībā ar valdības mēģinājumiem ieviest jaunu "ārvalstu aģentu" likumu. Jaunais likums paredzētu, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būtu jāreģistrējas kā "ārvalstu aģentiem", pretējā gadījumā tām draud smagas juridiskas sekas. Taču pēc plašām demonstrācijām un pieaugošas starptautiskās kritikas Gruzijas valdošā partija paziņoja par likumprojekta atsaukšanu.

Daudz kritisku balsu Gruzijā pauda bažas, ka jaunā likuma saturu ir diktējusi Maskava un tas attālina Gruziju no Eiropas Savienības (ES). Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili paziņojusi, ka viņa būtu izmantojusi savas veto tiesības šim likumam, taču viņas lēmumu var atcelt valsts parlaments.