foto: AP/Scanpix
Krievija veikusi forsētu raķešu triecienu, bojāti infrastruktūras objekti un cietuši cilvēki
Trīs Krievijas raķetes, kas izšautas no Belgorodas reģiona.
Pasaulē
2023. gada 9. marts, 07:08

Krievija veikusi forsētu raķešu triecienu, bojāti infrastruktūras objekti un cietuši cilvēki

Jauns.lv/LETA

Krievija naktī uz ceturtdienu īstenoja forsētu raķešu triecienu Ukrainai, nodarot postījumus Kijivā, Ļvivas, Harkivas un Odesas apgabalos, paziņoja vietējās amatpersonas.

Raķetes trāpījumā Ļvivas apgabala Zoločivas rajonā gājuši bojā četri cilvēki, ziņo Ļvivas apgabala kara administrācijas vadītājs Maksims Kozickis. Pēc viņa teiktā, raķete trāpījusi dzīvojamā zonā, gājuši bojā divi vīrieši un divas sievietes, bet ugunsgrēkā iznīcinātas trīs dzīvojamās mājas.

Kijivas mērs Vitālijs Kličko pavēstīja, ka fiksēti sprādzieni galvaspilsētas Holosijevskas rajonā, tur strādā atbildīgie dienesti.

Vēlāk Kličko paziņoja, ka fiksēts arī sprādziens Svjatošinas rajonā, kur cietuši divi cilvēki un aizdegušās automašīnas dzīvojamās mājas pagalmā.

Savukārt aculiecinieki ziņo par ballistiskās raķetes trāpījumu galvaspilsētas Vidubiču apkaimē, kur izcēlies ugunsgrēks.

Kijivā pēc apšaudes un elektrības avārijas atslēgšanas aptuveni 40% patērētāju palikuši bez apkures, paziņoja Kličko.

Kijivas kara administrācija pavēstīja, ka galvaspilsētas infrastruktūras objektam trāpījusi ballistiskā raķete "Kinžal". Kā norāda administrācija, uzbrukuma laikā Krievija raidījusi dronus kamikadzes "Shahed" un teju visa veida spārnotās raķetes.

Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko paziņojis, ka ceturtdienas rīta apšaudēs cietuši enerģētikas infrastruktūras objekti septiņos apgabalos - Kijivas, Mikolajivas, Harkivas, Zaporižjas, Odesas, Dnipropetrovskas un Žitomiras apgabalos.

Tāpat apšaudes rezultātā tika bojāta pēdējā elektrolīnija, kas piegādāja elektroenerģiju Zaporižjas AES un stacija šobrīd darbojas ar dīzeļģeneratoriem.

"Un šī ir nākamā diena pēc sarunām ar ANO par Zaporižjas AES demilitarizāciju," norādīja ministrs.

Harkivas mērs Ihors Terehovs paziņoja, ka raķetes bija mērķētas uz pilsētas enerģētikas infrastruktūru un dažos Harkivas rajonos radušās elektroapgādes problēmas.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs atzīmēja, ka Krievija veikusi 15 raķešu triecienus Harkivas pilsētai un apgabalam, mērķējot uz kritiskās infrastruktūras objektiem. Ir trāpīts privātam dzīvojamam namam Harkivas apgabalā. Informācija par cietušajiem un postījumu mērogu tiek precizēta, sacīja Siņehubovs.

Odesas apgabala administrācijas vadītājs Maksims Marčenko paziņoja, ka "forsētā raķešu trieciena rezultātā raķetes trāpījušas apgabala enerģētikas infrastruktūras objektam, kā arī nodarīti postījumi dzīvojamiem namiem".

Marčenko arī paziņoja, ka pašlaik apgabalā ir spēkā elektroapgādes ierobežojumi un ka pretgaisa aizsardzība notriekusi dažas no Krievijas izšautajām raķetēm.

Ukrainā naktī uz ceturtdienu visos apgabalos tika izsludināta gaisa trauksme, brīdinot par raķešu draudiem.

Pilna apjoma iebrukuma Ukrainā laikā Krievija ir īstenojusi vairāk nekā 10 forsētus raķešu triecienus, raidot raķetes gan no gaisa, gan no jūras. Iepriekšējo uzbrukumu galvenais mērķis bija Ukrainas kritiskās infrastruktūras objekti.