foto: AP/Scanpix
Šveices prezidents ir skeptiski noskaņots pret Vācijas vēlmi atpirkt tankus "Leopard 2"
Šveices prezidents Alēns Bersē.
Pasaulē
2023. gada 8. marts, 12:04

Šveices prezidents ir skeptiski noskaņots pret Vācijas vēlmi atpirkt tankus "Leopard 2"

Jauns.lv/LETA

Šveices prezidents Alēns Bersē ir skeptiski noskaņots pret Vācijas vēlmi atpirkt no Šveices 40 gadus vecus tankus "Leopard 2", lai ar tiem aizstātu tos tankus, kas nosūtīti Ukrainai.

Pastāv noteikumi par ieroču pārdošanu, un tiesiskajā regulējumā nav iespējams izdarīt izņēmumu, otrdien Ņujorkā paziņoja Bersē.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tiesisko regulējumu var mainīt un pašreiz Šveicē par to tiek diskutēts.

"Manuprāt ir absolūti loģiski, ka mums šobrīd ir šāda veida diskusijas [..], bet mēs vēlamies palikt diezgan konservatīvi un mēreni šajos jautājumos," paziņoja prezidents.

Neskatoties uz Kijivas un tās sabiedroto spiedienu, Šveice līdz šim ir atteikusies ļaut valstīm, kuru rīcībā ir Šveicē ražoti ieroči, reeksportēt tos uz Ukrainu.

Līdz šim Šveice ir noraidījusi lūgumus no Vācijas, Spānijas un Dānijas, norādot uz Šveices Kara materiālu likumu, kas aizliedz jebkādu reeksportu, ja saņēmējvalsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā.

Šveicei ir 230 tanki "Leopard 2", no kuriem 134 tiek izmantoti. Atlikuši 96 netiek izmantoti, bet tagad būs jāizlemj, vai uzskatīt tos par izņemtiem no ekspluatācijas, jo saskaņā ar Šveices likumu tikai šādus materiālus drīkst pārdot.

Tanku statusu izlems parlaments. Kad tas varētu notikt, nav zināms.

Pirmie "Leopard 2" ierodas Ukrainā.

Polija piegādājusi Ukrainai pirmos četrus Vācijā ražotos kaujas tankus "Leopard 2", bet nākamās tanku piegādes gaidāmas jau tuvāko dienu laikā, ...

gallery icon

Vācijas ražotais "Leopard 2"

Ukraiņu militārais eksperts Oleksandrs Musijenko norāda, ka vācu ražojuma “Leopard 2” ir četri svarīgākie raksturlielumi, kāpēc tie būtu labākais risinājumus ...

gallery icon