foto: LETA
Skudra: Igaunijas vēlētāji izdarījuši skaidru izvēli par labu eiroatlantiskajām vērtībām
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.
Pasaulē
2023. gada 6. marts, 15:05

Skudra: Igaunijas vēlētāji izdarījuši skaidru izvēli par labu eiroatlantiskajām vērtībām

Jauns.lv/LETA

Nedēļas nogalē notikušajās parlamenta vēlēšanās Igaunijas vēlētāji izdarījuši skaidru izvēli par labu eiroatlantiskajām vērtībām, teica Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Par to liecinot premjerministres Kajas Kallasas vadītās liberālās Reformu partijas un jaunās liberālās partijas "Igaunija 200" vēlēšanu rezultāti, kas ļaus tām iegūt 51 balsi parlamentā.

Tas parādot, ka populisti un nacionālisti nav spējuši nostiprināties, tikmēr Kallasai vēlēšanu rezultāti dodot iespēju veidot stipru, noturīgu un stabilu valdību, uzskata profesors.

Kallasas partija sniegums esot bijis ļoti pārliecinošs. Partija uzvarējusi 10 no 12 vēlēšanu apgabaliem, turklāt vienā apgabalā ieguvusi 40% balsu. Reformu partija ieguvusi mandātus visos vēlēšanu apgabalos, kas liecinot, ka Reformu partijas pozīcijas ir spēcīgas visā Igaunijā.

Savukārt tas, ka visos apgabalos pārstāvību ieguvusi EKRE, kuru politologi dēvē par labējā spārna populistiem, liecinot par noteiktu polarizāciju vēlētājos.

Sākotnēji vērtējot vēlēšanu rezultātus, šķietot loģiski, ka Reformu partijai koalīcija jāveido ar partiju "Igaunija 200". Taču, lai izveidotu noturīgu valdību, liberālajām partijām vajadzētu veidot koalīciju ar vēl kādu partiju.

Sarežģīta situācija esot "Centra partijai", kas vēlēšanās zaudēja 10 mandātus. Bet koalīcijā varētu iekļūt arī citas partijas, piemēram, sociāldemokrāti. 

Skudra arī atzīmē, ka, vērtējot Apvienotās kreisās partijas, kas tiek dēvēta par krievu nacionālistiem, sliktos rezultātus vēlēšanās, šķietot, ka krievvalodīgie vēlētāji nav aizgājuši uz vēlēšanām.

Jau vēstīts, ka svētdien Igaunijā notika parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējā balsošana sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram varēja nobalsot arī tiešsaistē. Pēc centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 63,7% balsstiesīgo pilsoņu. Nedaudz vairāk nekā puse no viņiem nobalsoja internetā

Provizoriskie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā liberālā Reformu partija saņēmusi 31,2% balsu, aiz sevis atstājot EKRE ar 16,1% balsu.

Trešajā vietā ar 15,3% balsu ierindojusies pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kam seko "Igaunija 200" ar 13,3% balsu un abas Reformu partijas vadītās koalīcijas mazākuma partneres - Sociāldemokrātiskā partija, kas saņēmusi 9,3% balsu, un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme", kas ieguvusi 8,2% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Saskaņā ar šiem rezultātiem Reformu partijai būs 37 deputātu mandāti, EKRE - 17 mandāti, Centra partijai - 16 mandāti, partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti, partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.