foto: action press/ Vida Press
Igaunijas parlamenta vēlēšanās iepriekšējā balsošanā nobalsojuši 47,3 procenti
Vēlētājs nodod balsi vēlēšanu iecirknī tirdzniecības centrā Tallinā, Igaunijā, 2019. gada 3. martā.
Pasaulē
2023. gada 4. marts, 20:48

Igaunijas parlamenta vēlēšanās iepriekšējā balsošanā nobalsojuši 47,3 procenti

Jauns.lv/LETA

Igaunijā sestdien noslēgusies iepriekšējā balsošana parlamenta vēlēšanās, kuru oficiālā diena ir svētdien, un savu izvēli jau izdarījuši 47,3 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju.

Igaunijā pašlaik ir 966 035 balsstiesīgo, un iepriekšējā balsošanā savu izvēli izdarījuši 454 757 no viņiem jeb 47,3% balsstiesīgo, liecina Igaunijas vēlēšanu portālā "Valimised.ee" publicētā informācija.

No pirmdienas līdz sestdienas plkst.20 Igaunijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem bija pieejama elektroniskā balsošana, un šādu balsošanas veidu izvēlējušies 313 446 balsstiesīgo. 

Savukārt vēlēšanu iecirkņos iepriekšējās nobalsošanas dienās savu izvēli izdarījuši 143 311 Igaunijas vēlētāju. 

Balsošana Igaunijas parlamenta vēlēšanās Igaunijas vēstniecībās ārvalstīs noslēdzās pagājušajā nedēļā. Tajās savu izvēli izdarījis 1661 balsstiesīgais Igaunijas pilsonis, kas ilglaicīgi vai īslaicīgi atrodas ārvalstīs.

Svētdien vēlēšanu iecirkņi durvis vērs plkst.9 un tiks slēgti plkst.20. Vēlēšanu dienā vēlētāji, kas iepriekš balsojuši elektroniski, var doties uz iecirkņiem, lai nomainītu savu izvēli. 

Jau vēstīts, ka Igaunijā svētdien notiks parlamenta vēlēšanas, un gaidāms, ka visvairāk vietu Rīgikogu iegūs valdošā liberālā Reformu partija, aiz sevis atstājot pašlaik parlamenta opozīcijā esošo nacionālpopulistisko Konservatīvo tautas partiju (EKRE) un Centra partiju.

Aptaujas liecina, ka parlamentā iekļūs arī līdz šim tur nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200" un abas pašreizējās valdības mazākuma partneres Sociāldemokrātiskā partija un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme".

Pārējās no deviņām partijām, kas startē vēlēšanās, 5% barjeru iekļūšanai Rīgikogu nepārvarēs, liecina pirms vēlēšanām veiktās aptaujas. 

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu. Iepriekšējās Igaunijas parlamenta vēlēšanās 2019.gadā vēlētāju aktivitāte sasniedza nepilnus 64%.