foto: REUTERS/SCANPIX
Kā Putins un Kabajeva pelna naudu, dzīvo kopā un audzina bērnus
Vladimirs Putins un Alīna Kabajeva.
Pasaulē
2023. gada 1. marts, 05:53

Kā Putins un Kabajeva pelna naudu, dzīvo kopā un audzina bērnus

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas vingrotāja, "Nacionālās mediju grupas" (NMG) direktoru padomes vadītāja un viņa bērnu māte Alīna Kabajeva dzīvo kopā, visbiežāk - rezidencē Valdajā, ap kuru izveidojies VIP ciemats. Nekustamo īpašumu iegādei viņi, tāpat kā tuvi valsts vadītāji, izmanto Kiprā noslēptos Putina līdzekļus. Divas izmeklēšanas daļas par prezidenta un Kabajevas dzīvi laidis klajā izdevums "Proekt".

Pirmajā "Dzelzs maskas" sērijā izdevums aprakstījis atrasto Kipras kompāniju "Ermira Consultants", kurā ierakstītas daļas Putinam svarīgos uzņēmumos. Žurnālisti tikās ar kāda prezidenta tuvākā drauga bijušo biznesa menedžeri, kuram bija sakars ar slepenā finanšu tīkla vadību, kuras sastāvā bija arī "Ermira". Sarunas biedrs pastāstīja, ka līdz 2015. gadam kompānija piederēja viltus personai - advokātam no Sanktpēterburgas Vladislavam Kopilovam. Taču patiesībā no "Ermira" kontiem tika apmaksāti pirkumi Putinam un viņa tuviniekiem. Tāpat viņš no šīs naudas pircis dzīvokļus un mājas.

"Kopilovs nav nekas, tikai bomzis, un būtībā arī pēc izskata," stāstīja avots. Kopolovs bija nominālais īpašnieks līdz 2015. gada martam, pēc tam īpašums nonāca pie ofšoriem, aiz kuriem, domājams, stāv Arkādija Rotenberga cilvēki. Izdevuma avots pastāstīja, ka Putina tuvinieki personīgi tikušies ar Arkādiju Rotenbergu, Juriju Kovaļčuku un viņu padotajiem un teikuši, kas viņiem vajadzīgs. Pēc tam viņi par firmas "Ermira" naudu iegādājās mājokli: piemēram, 2011. gadā Kabajeva par šo naudu iegādājās četrus dzīvokļus Sočos un noformēja uz uzticības personām.

Tāpat žurnālisti noskaidrojuši, ka Kipras kompānija iedzīvojusies arī NMG akciju apritē, kuras direktoru padomes vadītāja ir Kabajeva. 2013. gadā "Ermira" iegādājās 7,5% akciju par 76 miljoniem eiro, bet jau pēc trim mēnešiem, domājams, tās pārdeva Genādija Timčenko struktūrām par 65,6 miljoniem eiro dārgāk, raksta "The Insider".

Otrā sērija apraksta Putina un Kabajevas sadzīvi. Kā noskaidrojuši žurnālisti, viņi dzīvo kopā. Vingrotājas palīdzes un māsīcas pastāvīgi uzturas Putina rezidencē Valdajā, bet vienai no māsām pat ir miteklis turpat netālu.

Kabajevai un bērniem uzcēla atsevišķu rezidenci teritorijā Valdajā, tāda pati atsevišķa māja viņai ir blakus viņa pilij. 2021. gadā pie Kabajevas mājas tika izveidota laivu piestātne, no kuras var pārpeldēt kanālu un nonākt 28 hektāru lielā parkā. Rezidences apkārtne ir aizsargājama Valdajas nacionālā parka teritorija. Tomēr 2018. gadā Putinam tika uzbūvēts slepens dzelzceļš, pa kuru viņš ierodas rezidencē, domājams, ar savu bruņuvilcienu, par kuru jau rakstīja "Proekt".

Pavisam Kabajeva un viņas tuvinieki izmanto nekustamos īpašumus vismaz 120 miljonu dolāru vērtībā. Bez piebūvēm Putina pilīm Kabajevai ir arī lielākais penthauss Krievijā. Tas atrodas dzīvojamā kompleksā "Karaliskais parks" Sočos, dzīvoklis arī pirkts par līdzekļiem no Putina slēptajiem līdzekļiem Kiprā, kas lieku reizi pierāda Kabajevas saistību ar viņu. Penthausa platība ir 2600 kvadrātmetri, tajā ir baseins, kinoteātris, terase un privāts helikopteru laukums, bet dizainu izstrādājis Valentīns Judaškins.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Krievijas domes deputāte, Putina varbūtējā mīļotā Alīna Kabajeva

Bijusī mākslas vingrotāja Alina Kabajeva, kas medijos ne vienreiz vien pieminēta kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamā mīļākā

gallery icon