Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 09:47

Virs ASV pamanīts Ķīnas spiegošanas balons

Jauns.lv

ASV Aizsardzības departaments paziņojis, ka Montanas štatā debesīs novērotais apaļais objekts ir Ķīnas spiegošanas palīglīdzeklis.

Balonam līdzīgais objekts tika pamanīts virs Billingsas, Montanas štatā, netālu no slepenas ASV aviobāzes un stratēģisko raķešu pazemes glabātavas. Pentagons lēmis objektu nenotriekt, jo pastāv risks nodarīt kaitējumu cilvēkiem uz zemes.

foto: Chase Doak via REUTERS
Balons trešdien pamanīts virs Montanas štata, ASV

Kāda augsta līmeņa aizsardzības amatpersona sacīja, ka ASV ir "ļoti liela pārliecība", ka tas ir Ķīnas spiegošanas balons, kas lido pāri sensitīvām vietām, ievācot informāciju.

"Skaidrs, ka šī balona nolūks ir novērošana," sacīja amatpersona.

Ķīna notikušo vēl nav komentējusi.

Zināms, ka balons tika pamanīts trešdien. Tas lidojis pāri Aleutu salām, pie Aļaskas krastiem un caur Kanādu. Balons joprojām atrodas ASV gaisa telpā, taču amatpersonas atteicās norādīt, kur tieši tas pašlaik atrodas.

Balons lidinās virs komerciālās gaisa satiksmes telpas, bet ASV amatpersona neprecizēja, cik augstu tas lido.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sasaucis augstāko militāro un aizsardzības līderu sanāksmi, lai pārskatītu gaisa balona draudus un iespējamās atbildes reakcijas, ar kurām trešdien tika iepazīstināts arī ASV prezidents Džo Baidens.

Tika apsvērta arī iespēja balonu notriekt, tomēr nolemts to nedarīt, jo krītošās atlūzas varētu apdraudēt cilvēkus uz zemes.

Zināms, ka šī nav pirmā reize, kad ASV gaisa telpā ielidojis šāds spiegošanas balons.

Starp Ķīnu un ASV pēdējā laikā novērojama spriedze, jo pastāv konflikti par Taivānas un Ķīnas cilvēktiesību stāvokli un tās militārajām aktivitātēm Dienvidķīnas jūrā.

ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam tuvākajās dienās ieplānota vizīte Ķīnā.