Pasaulē
2023. gada 26. janvāris, 18:00

115 gadus vecā spāniete kļuvusi par pasaules vecāko iedzīvotāju

Jauns.lv

Viņa pārdzīvoja divu pasaules karu šausmas, pilsoņu karu un divas globālās pandēmijas — tagad 115 gadus vecā Marija Branjasa Morera ir Ginesa rekordu grāmatā oficiāli atzīta par pasaules vecāko cilvēku.

Pēdējos 22 gadus ASV dzimusī Morera pavada Katalonijas pansionātā Spānijā, pasaules otrajā pusē no dzimtās Sanfrancisko. Viņa piedzima 1907. gada 4. martā — nepilnus četrus gadus pēc brāļu Raitu revolucionārā lidojuma, divus gadus pirms leģendārā “Titānika” būvniecības sākuma, tobrīd Baltajā namā vēl saimniekoja Teodors Rūzvelts, nākotnes nacistu līderis Ādolfs Hitlers mēģināja iestāties Vīnes mākslas akadēmijā, bet Krievijas impērijas sastāvā ietilpstošās Somijas lielhercogistes parlamentā pirmo reizi pasaulē tika ievēlētas deputātes sievietes.

Pa šiem 115 gadiem pasaule ir radikāli mainījusies un arī Morera turas līdzi. Ar meitas palīdzību viņa pat lieto “Twitter”, lai sazinātos ar tūkstošiem savu sekotāju.

“Esmu veca, ļoti veca, taču ne idiote,” teikts viņas “Twitter” biogrāfijā.

Viņa piedzima gadu pēc savu vecāku imigrācijas ASV. Pēc astoņiem gadiem ģimene atgriezās dzimtenē, taču tēvs transatlantiskā brauciena laikā nomira no tuberkulozes, bet viņa kritiena rezultātā zaudēja dzirdi vienā ausī.

1931. gadā viņa apprecēja traumatologu Žuanu Moretu, ģimenē piedzima trīs bērni, viņa pārdzīvoja vecāko dēlu Augustu, kurš gāja bojā satiksmes negadījumā 86 gadu vecumā. Pēc vīra nāves 1976. gadā viņa daudz ceļoja. 92 gadu vecumā pēc pārciestā plaušu karsoņa viņa pārcēlās uz pansionātu, kur piekopa aktīvu dzīvesveidu, spēlēja klavieres, vingroja. Viņa nekad dzīvē nesmēķēja, nelietoja alkoholu un neievēroja diētu, savu ilgmūžību skaidrojot ar labiem gēniem.

Tiek uzskatīts, ka Morera ir viena no visvecākajiem cilvēkiem, kuri atguvušies pēc COVID-19 infekcijas. 

Savos “tvītos” Morera, kurai ir 11 mazbērni un 13 mazmazbērni, paudusi “pārsteigumu un pateicību” par sava jaunā statusa radīto interesi, taču pēdējās dienas bijušas stresa pilnas un viņa vairs negrib sniegt intervijas.

Iepriekšējais vecākais cilvēks pasaulē bija francūziete Lusila Randona jeb māsa Andrē, kura nomira šā gada 17. janvārī 118 gadu vecumā. Randona ilgi bija zināma kā vecākais cilvēks Eiropā, bet kļuva par vecāko cilvēku pasaulē, kad 2022. gada 19. aprīlī nomira 119 gadus vecā japāniete Kane Tanaka. 

Vecākais zināmais cilvēks pasaulē, kura vecums bija oficiāli apstiprināts, bija francūziete Žanna Kalmāna, kas 1997. gadā nomira 122 gadu vecumā.