Pasaulē
2023. gada 26. janvāris, 12:28

Zelenskis: man Putins ir nulle, runāt ar viņu negrasos

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins man nenozīmē neko un mani neinteresē ar viņu sarunāties, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Ekskluzīvā intervijā britu kanālam “Sky News” Zelenskis norādīja, ka Putins būtībā ir “nekas”, kurš dzīvo “informācijas burbulī” un patiesībā nezina, kas notiek frontē. “Mani neinteresē ar viņu tikties, runāt.”

Par iespējamām sarunām ar Krieviju Zelenskis izteicās skeptiski, jo “tiešām nesaprot, kurš Krievijā pieņem lēmumus”, turklāt Krievijas nostāja ir tipiski liekulīga — tā runā par mieru, bet apšauda Ukrainu ar raķetēm. “Viņi negrib nekādas sarunas, un tieši tā bija pirms invāzijas. Tā nolēma prezidents Putins,” sacīja Zelenskis. “Viņš negrib sarunas, jo negrib mieru.”

Uz jautājumu, vai tikšanās ar Putinu varētu palīdzēt atrisināt konfliktu, Zelenskis atbildēja noraidoši. “Mani tas neinteresē. Mani neinteresē ar viņu tikties, neinteresē runāt. Kādēļ? Jo mums bija tikšanās Normandijas formātā, tas notika pirms pilna apjoma invāzijas. Es redzēju cilvēku, kurš runāja vienu un izdarīja citu.”

“Es nesaprotu — tie ir viņa vai kāda cita lēmumi? Tādēļ satikt kādēļ, lai paspiestu roku? Neinteresē. Sarunāties? Es tiešām nesaprotu, kurš Krievijā pieņem lēmumus. Kas viņš tagad ir? Pēc pilna apjoma invāzijas man viņš nav nekas,” sacīja Zelenskis.

“Esmu pārliecināts, ka viņam Ukraina ir tikai pirmais solis. Esmu pārliecināts, ka viņš ir iesaistījies lielajā karā. Un viņš pašlaik nedomā par to, ka visa pasaule pašlaik palīdz Ukrainai. Viņš uzskata: “Nu labi, Ukrainā pašlaik nesanāk, taču mēs pagaidīsim … pasaule nesaglabās vienotību, viņi nogurs un es virzīšos tālāk”,” pauž pārliecību Zelenskis. “Pēc Ukrainas būs citi soļi, būs citas valstis, ja mēs neizturēsim. Es domāju, ka mums izdosies, mēs saņemsim atbalstu un uzvarēsim.”

Zelenskis apmeklē karavīrus Bahmutā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Doneckas apgabala Bahmutā apmeklējis mehanizētās brigādes priekšējās pozīcijas un pasniedzis karavīriem valsts apbalvojumus, pavēstīja prezidenta preses ...

gallery icon

Volodimirs Zelenskis apmeklē atbrīvoto Hersonu 2022. gada novembrī

gallery icon

Atminoties Krievijas iebrukuma sākumu 2022. gada 24. februārī, viņš to salīdzināja ar ilgu, grūtu dienu, kas joprojām nav beigusies. “Atceros, bija sprādzieni un zvani naktī, un es teicu [sievai]: ”Gatavojies. Mums jāsagatavo bērni un viņiem jāpasaka, kas notiek, un jābūt gataviem, jo palikt prezidenta rezidencē nebūs droši”.” Viņš atzina, ka “neviens nezina”, cik viņam tuvu atradās iebrucēju vienības. “Dažus aizturēja šajā rajonā, valdības rajonā, tas no šejienes ir tikai dažu kilometru attālumā,” sacīja prezidents. “Bija daudz izlūkošanas informācijas, un tā norādīja, ka man ātri kaut kur jādodas. Neticu teiktajam, ka bija desmitiem [atentāta] mēģinājumu utt. Es nezinu, varbūt slepenais dienests par to vairāk zina.”

Karš ir atstājis smagu iespaidu ne tikai uz pašu prezidentu, bet arī uz ģimeni. Zelenskis atzina, ka reti redz sievu, bērnus, taču tikšanās reizēs nākas runāt par karu. “Tagad tas ir biežāk nekā sākumā. Pēdējo divu, triju mēnešu laikā savus bērnus varu redzēt reizi 10 dienās, nedēļā, divās nedēļās.”

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Tumsā un aukstumā, tomēr nesalauzti! Ukraiņi drosmīgi pārvar Krievijas teroru!

Krievijas karaspēks jau ilgāk nekā mēnesi savās raķešu apšaudēs koncentrējas uz Ukrainas enerģētikas un citas svarīgās infrastruktūras apšaudēm, kas rezultējies ...

gallery icon

Sevišķi smagi klājas jaunākajam, kuram ir 10 gadi, bet domā jau kā pieaugušais. “Tā ir traģēdija visām mūsu ģimenēm visā Ukrainā. Visi mūsu bērni ir pieaugušie. Viņi runā par karu, runā par to, kad mēs uzvarēsim. Viņi to precīzi zina. Domāju, ka viņi zina labāk par mani.” Traģiski, ka bērni vairs nerunā par futbolu, rotaļām, par savām lietām, bet nākas runāt par karu, uzskata Zelenskis.

Skarbi vārdi tiek veltīti "mūsu puisīšiem", par kuriem sirds sāp daudziem mīkstsirdīgiem krievu liberāļiem. “Kā tēvs es nesaprotu, kā var ļaut bērnam aiziet, saprotot, ka viņi mirst, mēģinot sagrābt kaut ko, kas viņiem nepieder,” Zelenskis pauž neizpratni, runājot par krievu mobilizētajiem. “Citiem vārdiem sakot, ļaujot savam bērnam doties, jūs jau viņu padarāt par noziedznieku. Un tas ir noziegums. Tā ir slepkavība. Tā nav pašaizsardzība, bet apzināta slepkavība. Un viņi par to atbildēs. Ja viņi kļūs par karagūstekņiem, viņiem būs jāuzņemas atbildība par savām darbībām vai arī jebkurā gadījumā viņi stāsies Dieva tiesas priekšā.”

Okupantu raķete trāpa deviņstāvu ēkā Ukrainas pilsētā Dnipro, nogalinot vairāk nekā 40 cilvēkus viņu mājās. 2023. gada janvāris

gallery icon

Sirdi plosoši kadri: okupanti bombardē ļaužu pilnu tirdzniecības centru Ukrainas pilsētā Kremenčukā

gallery icon

Saruna notika laikā, kad Vācija beidzot deva piekrišanu piegādāt Ukrainai “Leopard 2” tankus. Zelenskis pauda pateicību, taču brīdināja, ka piegādes ātrumam un apjomam ir kritiski svarīga nozīme, lai nosargātu valsts brīvību.

“Man cilvēki ir galvenā prioritāte. Tādēļ es negribu karot Krievijas teritorijā. Es tikai vēlos, lai viņi pēc iespējas ātrāk beigtu karu un pamestu mūsu valsti,” sacīja Zelenskis. “Varu droši teikt, ka tad, ja viņi pametīs mūsu teritoriju, karš būs pārtraukts.”

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīte ASV

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien Vašingtonas vizītes laikā teica uzrunu ASV Kongresam, tieši aicinot uz ilgtermiņa ASV atbalstu Ukrainai un ...

gallery icon

Slavenības, kas apmeklējušas Ukrainu kara laikā

No Bena Stillera līdz Džesikai Časteinai. Vairākas Holivudas superzvaigznes Krievijas uzsāktā kara laikā apmeklējušas Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai paustu ...

gallery icon