foto: REUTERS/SCANPIX
Peru demonstrantu un drošības spēku sadursmēs vēl 12 bojāgājušie
Protestētāji pieprasīja prezidentes Dinas Boluartes atkāpšanos.
Pasaulē
2023. gada 10. janvāris, 10:23

Peru demonstrantu un drošības spēku sadursmēs vēl 12 bojāgājušie

Jauns.lv/LETA

Peru pirmdien gāja bojā vismaz 12 cilvēki sadursmēs starp demonstrantiem, kas mēģināja ieņemt lidostu, un drošības spēkiem.

Jaunā asinsizliešana Peru politiskajā krīzē notika Puno reģiona Huliakas pilsētā valsts dienvidaustrumos. Huliakā nogalinātie cilvēki bija ar šautām brūcēm, paziņoja vietējās slimnīcas pārstāvis.

Sadursmēs arī tika ievainoti 38 cilvēki, paziņoja Veselības ministrija.

Protestētāji pieprasīja prezidentes Dinas Boluartes atkāpšanos. Viņa stājās prezidenta amatā pēc toreizējā prezidenta Pedro Kastiljo atcelšanas no amata un aizturēšanas 7. decembrī.

Peru Kongress 7. decembrī nobalsoja par Kastiljo impīčmentu, ignorējot viņa paziņojumu par Kongresa atlaišanu un ārkārtējā stāvokļa un komandantstundas izsludināšanu. 

Kastiljo gāšana un aizturēšana izprovocēja protestus, kas notiek jau mēnesi ar nelielu pārtraukumu Jaungada brīvdienu laikā. Demonstranti pieprasa, lai Boluarte atkāptos un nekavējoties tiktu sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas. 

Sadursmēs starp protestētājiem un drošības spēkiem pēc Kastiljo gāšanas jau ir nogalināti 34 cilvēki. 

Huliakas lidostu, kuru apsargā policija un karavīri, demonstranti mēģināja ieņemt arī sestdien.

Peru valdība pirmdien paziņoja, ka aizliedz iebraukt bijušajam Bolīvijas prezidentam Evo Moralesam, un apsūdzēja viņu mēģinājumos iejaukties Peru lietās. Moraless, kurš bija pirmais indiānis Bolīvijas prezidenta amatā, ir paudis atbalstu Peru notiekošajiem protestiem, sevišķi indiāņu aimaru apdzīvotajā Puno reģionā, kas robežojas ar Bolīviju.