Svētā Pētera bazilikā atvadās no bijušā pāvesta Benedikta XVI

Vatikānā pirmdien sākusies atvadīšanās no bijušā pāvesta Benedikta XVI. Viņa mirstīgās atliekas novietotas Svētā Pētera bazilikā, kur apmeklētāji no plkst.9 ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 2. janvāris, 12:18

FOTO: tūkstošiem ļaužu stājas rindā, lai atvadītos no Svētā Pētera bazilikā mūža miegā dusošā pāvesta Benedikta

Jauns.lv

Līdz ar rītausmu Vatikānā, Svētā Pētera laukumā, izveidojusies rinda ar ļaudīm, kuri ieradušies, lai Svētā Pētera bazilikā atvadītos no bijušā pāvesta Benedikta XVI.

Sagaidāms, ka desmitiem tūkstošu cilvēku izrādīs cieņu bijušajam pāvestam. Viņa ķermenis trīs dienas tiks izstādīts atklātā zārkā Svētā Pētera bazilikā, un cilvēkiem būs atļauts izrādīt viņam cieņu katru dienu līdz pulksten 19.

Vatikāna svētdien publiskotajos attēlos redzams, ka nelaiķa bijušais pāvests ietērpts sarkanā sēru tērpā. Viņa plaukstās ievīts rožu kronis.

Vatikāna pārstāvis Mateo Bruni pastāstījis, ka Benedikts pirms nāves lūdzis, lai bēres iezīmētu vienkāršību.

Kā raksta raidorganizācija BBC, rindas pašā priekšgalā ārpus bazilikas stāvējis tēvs Alfredo Elnārs (30) no Filipīnām. Viņš sacīja, ka ir pētījis un apbrīnojis bijušā pāvesta teoloģiskos rakstus. Pēc Benedikta nāves viņa sirdī iezadzies tukšums. 

Romas pāvesta Benedikta XVI pēdējā uzruna

gallery icon

Savukārt māsa Marianna Patriseviča, mūķene no Horvātijas, pauda, ka ir ļoti pateicīga par visu, ko paveicis pāvests, sakot, ka, studējot universitātē, neesot bijis neviena priekšmeta, kurā netiktu apspriesti bijušā pāvesta uzskati.

Tēvs Ričards Kunsts, kurš Vatikānā ieradies no ASV, sacīja, ka, dodoties garām pāvesta ķermenim, viņš aizlūgs ne tikai par viņu, bet arī par brīnumu, kas palīdzētu ar vēzi slimajam draugam mājās.

Benedikta bēres paredzētas ceturtdien, 5.janvārī, un bēru ceremoniju Svētā Pētera laukumā pirmo reizi vadīs viņa pēctecis, pašreizējais pāvests Francisks.

Pāvesta Franciska un viņa priekšgājēja Benedikta tikšanās

gallery icon

Zināms, ka pēdējās pāvesta bēres notikušas 2005. gadā, kad mira Jānis Pāvils II. Toreiz tās Romā pulcēja aptuveni četrus miljonus cilvēku.

Benedikts XVI aizgāja mūžībā sestdienas 95 gadu vecumā.