foto: Mimmo Chianura/AGF/Shutterstock/ Vida Press
Mūžībā devies bijušais Romas pāvests Benedikts XVI
Bijušais Romas Katoļu baznīcas pāvests Benedikta XVI mūžībā devās 95 gadu vecumā.
Pasaulē
2022. gada 31. decembris, 11:54

Mūžībā devies bijušais Romas pāvests Benedikts XVI

Jauns.lv

95 gadu vecumā savā Vatikāna rezidencē mūžībā devies bijušais Romas Katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI, ziņo Vatikāns.

"Ar skumjām jums paziņoju, ka pāvests emeritus Benedikts XVI aizgājis šodien plkst.9.34 Vatikāna Baznīcas mātes (Mater Ecclesiae) klosterī," teikts Svētā Krēsla preses sekretāra Mateo Bruni paziņojumā.

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka pāvesta Benedikta veselība bija trausla jau vairākus gadus un pēdējās nedēļas laikā bija novērojama īpaša veselības pasliktināšanās

Pāvests Francisks šonedēļ vispārējās audiences laikā paziņoja, ka viņa priekšgājējs ir "ļoti slims", un aicināja lūgties par viņu. Vatikāns vēlāk apstiprināja, ka Benedikta veselības stāvoklis ir pasliktinājies.

Benedikta īstais vārds bija Jozefs Racingers. Viņš dzimis Bavārijā un par pāvestu tika ievēlēts 2005. gadā. 2013. gadā Benedikts kļuva par pirmo pāvestu pēdējo 600 gadu laikā, kurš atkāpies no amata. Savu atkāpšanos viņš pamatoja ar savas veselības pasliktināšanos. Par viņa pēcteci tika ievēlēts Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kas pieņēma Franciska vārdu.

Romas pāvesta Benedikta XVI pēdējā uzruna

gallery icon

Katoļu laikraksts "La Croix" un ziņu aģentūra ANSA iepriekš ziņoja, ka Benediktam varētu būt problēmas ar nierēm. Vatikāns nekomentēja mediju ziņoto, bet nesen paziņoja, ka situācija tiekot kontrolēta.

Tikmēr Laikraksts "Corriere della Sera" vēstīja, ka Benedikts šonedēļ esot uz laiku zaudējis samaņu periodā, kad viņa veselība pasliktinājusies, tomēr nedēļas otrajā pusē pozitīvi reaģējis uz ārstēšanu un atkal spēj komunicēt ar cilvēkiem.

Benedikts atteicies doties uz slimnīcu. Viņš līdz sava mūža pēdējām stundām uzturējās bijušajā klosterī Vatikānā, kur dzīvoja pēc atkāpšanās no pāvesta amata.

Sava pontifikāta laikā Benedikts turpināja sava priekšteča Jāņa Pāvila II konservatīvo kursu un iestājās pret katoļu baznīcas viedokļa modernizāciju tādos jautājumos kā dzimstības kontrole, aborti un klēra celibāts.

Tādējādi viņš ieguva daudz nelabvēļu, īpaši Eiropā, un pat dzimtajā Vācijā viņa popularitāte mazinājās.

Viņa potifikātu aizēnoja arī skandāli, ko izraisīja katoļu priesteru pieļautā bērnu seksuālā izmantošana, kas radīja katoļu baznīcā dziļu krīzi.