foto: AP/Scanpix
"Mēs, agresijas upuri, kā mocekļi nonāksim paradīzē" - kāpēc Putina solījumi ir svarīgāki par likumiem
Vladimirs Putins.
Pasaulē
2022. gada 10. decembris, 05:02

"Mēs, agresijas upuri, kā mocekļi nonāksim paradīzē" - kāpēc Putina solījumi ir svarīgāki par likumiem

Jauns.lv

Personības kults Krievijā uzņem jaunus apgriezienus. Krievijas konstitūcijas tiesību līdzautors, kas atjaunoja Putina prezidentūras termiņus, senators Andrejs Klišass apgalvo, ka Putina teiktais ir augstāks par likumiem. Propagandisti televīzijā, attaisnojot karu, nostāda Putinu vienā līmenī ar Dievu.

Viens no galvenajiem Krievijas likumdevējiem, Krievijas Federācijas senators Andrejs Klišass, kurš pazīstams ar to, ka personīgi bija atbildīgs par juridisku prezidentūras termiņu limitu atjaunošanas procedūru Putinam, paziņoja, ka Krievijas prezidenta solījumiem ir lielāks svars nekā valsts galvas parakstiem zem viņa norādījumiem. Klišasam tika jautāts, kāpēc joprojām nav juridiska atcelts Putina rīkojums par mobilizāciju.

"Te ir jāsaprot, ka valsts nevar katrai tik sabiedriski nozīmīgai situācijai izlaist dokumentu. Uzskatu, ka vajadzības pēc tā nav. Jo, no politiskā viedokļa raugoties, no leģitimitātes viedokļa, lielāka spēka par prezidenta teikto mums valstī nav. Prezidents ir virspavēlnieks, un viņš paziņojis par mobilizācijas beigšanu. Jūs domājat, ka dekrēts ir stiprāks par vārdiem? Man šķiet, ka nē, katrā ziņā cilvēku uztverē," intervijā izdevumam "Vedomosti" sacījis pieredzējušais Krievijas tiesību zinātnieks.

"Rus.Postimees" iepriekš skaidroja, kāpēc Putins, neskatoties uz visiem apliecinājumiem, ka mobilizācija ir pabeigta, tā arī neanulēja savu 21. septembra rīkojumu, kas legalizēja vīriešu iesaukšanu frontē.

Ilūzijas par to, ko patiesībā Krievijā nozīmē vārds "tiesības", nevienam nav jau sen. Tomēr doma, ka Putina teiktais ir augstāks par normatīvajiem aktiem, parlamenta līmenī izskan pirmo reizi.

Uz šī fona Krievijas TV propagandisti nonākuši līdz Putina salīdzināšanai ar Dievu.

Krievijas pareizticīgo telekanāla "Spas" galvenais redaktors Boriss Korčevņikovs ar Krievu Pareizticīgā baznīcas mācītāju apspriež, ka genocīds ir Dievam tīkama lieta, bet valdniekiem ir tiesības iznīcināt veselas tautas, jo vara viņiem dota no augšienes.

"Tautas priekšnieki pie jostas nēsā zobenu, tādējādi apliecinot, ka viņiem dota vara ievērot dievišķo likumu. Proti, viņiem ir tiesības sodīt, aizšķērsot zemes likteņus un dot iespēju cilvēkam apzināties, pat caur tik briesmīgu notikumu kā dzīvības atņemšana: tautu. Prezidents. Dievs. Mums jāzina: ja mēs atkāpsimies no Dieva, mēs viņu vairs nekad neredzēsim. Mēs, kas pazīstam Dievu. Patiesā Dieva pazinēji," teikts Krievijas televīzijas žurnālista Borisa Korčevņikova sižetā.

Iepriekš neatkarīgo Krievijas mediju avoti vēstīja, ka Kremlis propagandas medijiem paredzējis censties neaktualizēt kara tēmu pēc tam, kad Krievijas armija atkāpās no Hersonas, bet sabiedrība ir šoka stāvoklī pēc rezervistu mobilizācijas uzsākšanas.

Putina personības kults Krievijā tiek aktīvi uzturēts kopš viņa nākšanas pie varas. Piemēram, bijušais Krievijas prezidenta administrācijas ierēdnis, tagad Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins ir teiciena "ir Putins - ir Krievija" autors.

Bijušais Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis 2016. gadā apbalvošanas ceremonijā Kremlī, uzrunājot Putinu, citēja imperatoriskās Krievijas himnas rindas: "Dievs, Ķēniņu glabā! Stiprais, valdi mums par godu! Valdi pār ienaidniekiem, pareizticīgo ķēniņ! Dievs, sargi karali!"

2020. gadā kļuva zināms, ka Krievijas bruņoto spēku galvenajā dievnamā bez svētajiem uz sienām parādījies arī Vladimira Putina mozaīkas attēls. Krievu Pareizticīgā baznīca šādus lēmumus skaidroja ar tradīciju.

"Mēs, agresijas upuri, kā mocekļi nonāksim paradīzē, bet viņi vienkārši nosprāgs, jo pat nožēlot nepaspēs," par kodoltriecienu perspektīvām ar ASV 2018. gadā sprieda Putins.

Putins pārvalda Krieviju jau 23 gadus.