foto: REUTERS/SCANPIX
FOTO: ASV gaisa spēki iepazīstina ar jaunu kodolbumbvedēju B-21 Raider
2022. gada 2. decembrī pasākumā Palmdeilā, Kalifornijā, ASV iepazīstina ar B-21 Raider, jaunu augsto tehnoloģiju slepeno bumbvedēju, kas izstrādāts ASV gaisa spēkiem.
Pasaulē
2022. gada 3. decembris, 15:08

FOTO: ASV gaisa spēki iepazīstina ar jaunu kodolbumbvedēju B-21 Raider

Jauns.lv

ASV gaisa spēki ir atklājuši savu jaunāko slepeno kodolbumbvedēju B-21, kas pakāpeniski aizstās lidmašīnas, kas pirmoreiz lidoja aukstā kara laikā, ziņo raidorganizācija BBC.

Šis ir pirmais jaunais bumbvedējs pēdējo 30 gadu laikā un tas varētu maksāt gandrīz 700 miljonus ASV dolāru.

Tas var pārvadāt kodolieročus un konvencionālos ieročus. 

Konkrētas lidmašīnas detaļas joprojām tiek turētas slepenībā.  

Taču ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sacīja, ka tas ir "pierādījums Amerikas pastāvīgajām priekšrocībām atjautības un inovācijas jomā". 

ASV jaunais kodolbumbvedēju B-21 Raider

ASV gaisa spēki ir atklājuši savu jaunāko slepeno kodolbumbvedēju B-21, kas pakāpeniski aizstās lidmašīnas, kas pirmoreiz lidoja aukstā kara laikā. ...

gallery icon

B-21 Raider tika atklāts ceremonijas laikā ražotāja "Northrop Grumman" rūpnīcā Kalifornijā. 

Ostins sacīja, ka lidmašīna sniegs ievērojamu progresu salīdzinājumā ar esošajiem bumbvedējiem ASV flotē, norādot, ka "pat vismodernākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām būs grūti atklāt B-21 debesīs".

"Šajā lidmašīnā ir piecdesmit gadu sasniegumi zemas novērošanas tehnoloģijās," viņš teica. 

Viņš piebilda, ka lidmašīna tika būvēta arī ar "atvērtas sistēmas arhitektūru", kas ļauj tajā iekļaut "jaunus ieročus, kas vēl nav pat izgudroti".

Lai gan ceremonijas laikā netika pieminēts bezapkalpes lidojuma potenciāls, ASV gaisa spēku pārstāve sacīja, ka lidmašīnai"bija paredzēta iespēja, taču nav pieņemts lēmums lidot bez apkalpes.

Paredzams, ka pirmais lidojums ar B-21 notiks nākamgad.

Tas aizstās B-1 un B-2 modeļus, un tiek lēsts, ka flotes izstrāde, iegāde un darbība 30 gadu laikā izmaksās 203 miljardus ASV dolārus, ziņo "Bloomberg".

Pašlaik tiek ražotas sešas lidmašīnas, sacīja ražotājs, piebilstot, ka tajās tiks izmantota "nākamās paaudzes slepenība" un ka tajās tiek izmantotas neprecizētas "jaunas ražošanas metodes un materiāli".

ASV gaisa spēki plāno iegādāties vismaz 100 lidmašīnas.