foto: AP/Scanpix
Indonēzijā grasās aizliegt seksu ārpus laulības; par to sodīt varēs arī ārzemniekus
Sievietei Indonēzijā publikas priekšā tiek izpildīts sods
Pasaulē
2022. gada 2. decembris, 22:16

Indonēzijā grasās aizliegt seksu ārpus laulības; par to sodīt varēs arī ārzemniekus

Jauns.lv

Gaidāms, ka Indonēzijas parlaments šomēnes pieņems jaunu krimināllikumu, kas aizliegs stāties intīmos sakaros nelaulātiem cilvēkiem. Par likuma pārkāpumu varēs sodīt ar cietumsodu līdz pat vienam gadam.

Indonēziešu politiķis Bambangs Vurjanto sacīja, ka kodekss varētu tikt pieņemts jau nākamnedēļ. Ja likums tiks pieņemts, tas attieksies gan uz Indonēzijas pilsoņiem, gan ārzemniekiem.

Sods par laulības pārkāpšanu varēs stāties spēkā tikai tad, ja būs puse, kas iesniedz sūdzību tiesībsargājošajām iestādēm.

Precētiem pāriem par pusi, kurai ir tiesības iesniegt sūdzību, uzskatāma krāpēja sieva vai vīrs.  Likums ļaus par likumpārkāpumu ziņot arī neprecēto cilvēku vecākiem.

Ar šo likumu tiks aizliegta arī kopdzīve pirms laulībām, un par šādu pārkāpumu notiesātajiem varēs draudēt pat sešu mēnešu ilgs cietumsods.

Kā ziņo "Reuters", par jauno likumu ir nobažījušies uzņēmēji, kuri uzskata, ka tas varētu nodarīt lielu kaitējumu tūrismam - viesi, bailēs no sankcijām, negribēs Indonēziju izvēlēties par brīvdienu un investīciju galamērķi.

Indonēzijā publiski per laulības pārkāpējus

gallery icon

Zināms, ka jauno likumu bija paredzēts pieņemt jau 2019. gadā, taču toreiz tas izraisīja valsts mēroga protestus, desmitiem tūkstošiem piedaloties demonstrācijās.

Daudzi, tostarp studenti, izgāja ielās pilsētās visā Indonēzijā, un galvenās sadursmes notika galvaspilsētā Džakartā. Pret protestētājiem, kuri apmētājuši policiju ar akmeņiem, tika pielietota asaru gāze un ūdens lielgabali.

Zināms, ka šādi stingri likumi vairākās musulmaņu apdzīvotās Indonēzijas daļās nav nekas neparasts. Piemēram, Ačehas provincē tiek ievēroti stingri islāma likumi un cilvēkus var sodīt par azartspēlēm, alkohola lietošanu un tikšanos ar pretējā dzimuma pārstāvjiem.

2021. gadā divus vīriešus par nodarbošanos ar seksu nosūdzējuši kaimiņi. Katrs no viņiem publiskā soda izpildē saņēma 77 nūjas sitienus no policista.

Indonēzijā publiskā pēršanā soda gados jaunus grēciniekus

Pēc šariata likumiem pirmdien Indonēzijā ar rīkstes pērienu tika sodīti 13 cilvēki vecumā no 20-30 gadiem.

gallery icon