foto: Matija Djanjesic / CROPIX/SIPA
200 miljonu dolāru vērtā oligarha Medvedčuka superjahta tiks izsolīta, lai palīdzētu Ukrainai
Viktora Medvedčuka jahta "Royal Romance" Horvātijā.
Pasaulē
2022. gada 2. decembris, 15:43

200 miljonu dolāru vērtā oligarha Medvedčuka superjahta tiks izsolīta, lai palīdzētu Ukrainai

Jauns.lv

200 miljonus dolāru vērtā superjahta, kas pieder Viktoram Medvedčukam, oligarham un Vladimira Putina draugam, pret kuru tiek piemērotas sankcijas, tiks pārdota izsolē pēc tās konfiskācijas Horvātijā šā gada sākumā, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ukrainas valdība paziņoja, ka Horvātijas tiesa lēmusi, ka Medvedčuka 92,5 metrus garā "Royal Romance" jahta ir jānodod Ukrainas līdzekļu atgūšanas un pārvaldības aģentūrai (Arma), kas paziņoja, ka tā "saglabās ekonomisko vērtību, pārdodot to izsolē".

Tā būtu pirmā šāda pārdošana Ukrainas tautas vārdā, kopš Rietumu valdības ieviesa ierobežojumus simtiem oligarhu aktīviem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā februārī.

68 gadus vecais prokremliskais ukraiņu politiķis Medvedčuks aprīlī tika arestēts Ukrainā un septembrī nodots Krievijai ieslodzīto apmaiņā. Viņu bieži dēvē par Ukrainas politikas “tumšo princi”, un Putins ir krusttēvs viņa meitai Darijai.

"Arma", īpaša Ukrainas valdības nodaļa, kuras uzdevums ir "atrast, izsekot un pārvaldīt no korupcijas iegūtos īpašumus", paziņoja, ka tās aģenti ir lidojuši uz Horvātiju un "apskatījuši arestēto jahtu, kas piederēja tautas deputāta ģimenes locekļiem un vienam no Ukrainā aizliegtā politiskā spēka līderim”.

Tajā teikts: ""Arma" kriminālprocesa ietvaros meklēja norādīto mantu un pēc tam pēc aresta uzlikšanas saņēma elitāro īpašumu ekonomiskās vērtības saglabāšanai, pārdodot to izsolēs."

Horvātijas policija ASV Federālās izlūkošanas biroja (FIB) uzdevumā pagājušajā mēnesī veica reidu jahtā, vēsta horvātu laikraksts "Jutarnji list". Laikraksts ziņoja, ka tiesa Splitā apmierināja ASV Tieslietu departamenta kratīšanas ordera pieprasījumu 15. novembrī un apstiprināja, ka kratīšana notikusi 19. novembrī.

Tiesnesis Dinko Mešins laikrakstam sacījis, ka kratīšanas orderī Medvedčuka un viņa sieva Oksana Marčenko nosaukti saistībā ar iespējamo naudas atmazgāšanu.

"Royal Romance", ko 2005. gadā uzbūvēja Nīderlandes superjahtu būvuzņēmējs "Feadship", ir kajītes 14 viesiem un vieta 21 apkalpes locekļiem, kā arī 4 metrus plats peldbaseins ar “pāri pakaļgala kaskādei plūstošs ūdenskritums”.

Septembrī 72,5 metrus gara superjahta, kas konfiscēta Krievijas oligarham, kuram tika piemērotas sankcijas, Dmitrijam Pumpjanskim, tika pārdota izsolē nezināmam pircējam par 37,5 miljoniem dolāru, kas ir pirmā šāda veida jahta kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.