foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Vairāk nekā desmit spēcīgi sprādzieni satricinājuši Zaporižjas atomelektrostacijas rajonu
Spēcīgi sprādzieni satricinājuši Zaporižjas atomelektrostacijas rajonu sestdienas vakarā un vēlreiz svētdienas rītā
Pasaulē
2022. gada 20. novembris, 15:59

Vairāk nekā desmit spēcīgi sprādzieni satricinājuši Zaporižjas atomelektrostacijas rajonu

Jauns.lv

Spēcīgi sprādzieni satricinājuši Zaporižjas atomelektrostacijas rajonu sestdienas vakarā un vēlreiz svētdienas rītā, vēl vairāk akcentējot steidzamo nepieciešamību novērst kodolavārijas draudus Zaporižjas atomelektrostacijā, vēsta ziņu aģentūra "Ukrinform".

“Šķiet, ka atkal notiek apšaudes netālu no Eiropas lielākās atomelektrostacijas. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA) eksperti ziņoja aģentūras galvenajam birojam, ka no rīta īsā laika posmā dzirdēti vairāk nekā desmit sprādzienu. Arī SAEA komanda varēja redzēt dažus sprādzienus no saviem logiem,” SAEA ģenerāldirektors Rafaels Mariano Grosi sacīja aģentūras tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā. 

Atsaucoties uz rūpnīcas vadības sniegto informāciju, SAEA komanda norādīja, ka Zaporižjas AES objektā ir nodarīti bojājumi dažām ēkām, sistēmām un iekārtām, taču neviena no tām pagaidām nav kritiskā infrastruktūra, kas radītu kodoldrošības draudus.  

Tiek atzīmēts, ka ziņu par cietušajiem nav.

SAEA eksperti ir ciešā kontaktā ar objekta vadību un turpinās novērtēt situāciju un ziņot par to.

"Ziņas no mūsu komandas vakar un šorīt ir ārkārtīgi satraucošas. Šīs lielās atomelektrostacijas vietā notika sprādzieni, kas ir pilnīgi nepieņemami. Tas nekavējoties jāpārtrauc! Kā jau daudzkārt esmu teicis, jūs spēlējaties ar uguni," Grosi teica.

Viņš atkārtoja savu aicinājumu Ukrainai un Krievijai vienoties, un pēc iespējas ātrāk ieviest kodoldrošības zonu ap ZAES.

Pēc Grosi teiktā, pēdējos mēnešos viņš ir iesaistījies intensīvās konsultācijās ar Ukrainu un Krieviju par šādas zonas izveidi, taču līdz šim bez vienošanās.

"Es nepadodos, kamēr šī zona nav kļuvusi par realitāti. Kā liecina notiekošā šķietamā apšaude, tā ir vajadzīga vairāk nekā jebkad agrāk," viņš teica.