foto: EPA/Scanpix
Kallasa: Igaunijai un Somijai ir jāstiprina sadarbība
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa un Somijas premjerministre Sanna Marina starpvaldību seminārā par Igaunijas un Somijas sadarbību nākotnē, 2022. gada 15. novembrī.
Pasaulē
2022. gada 15. novembris, 16:47

Kallasa: Igaunijai un Somijai ir jāstiprina sadarbība

Jauns.lv/LETA

Pašlaik drošības situācija ir krasi izmainījusies, tādēļ labiem kaimiņiem ir vēl ciešāk jāsadarbojas, starpvaldību seminārā par Igaunijas un Somijas sadarbību nākotnē otrdien teikusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

Kallasa un Somijas premjerministre Sanna Marina runāja par enerģētikas un uzticamas savienojamības, starptautiskās sadarbības Ukrainas atbalstam un Krievijas saukšanas pie atbildības jautājumiem, kā arī par Somijas iestāšanos NATO un aizsardzības sadarbību, informēja Igaunijas valdībā.

"Mēs dzīvojam krasi izmainītā drošības situācijā, un viens ir skaidrs - labu kaimiņu sadarbībai ir vēl vairāk jāuzlabojas, un slikti savienojumi, piemēram, atkarība no Krievijas enerģijas, ir jānomaina pret uzticamiem savienojumiem," teica Kallasa.

Viņa uzsvērusi, ka Somijas piekrastē rekordātri pabeigtais peldošais sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālis ir nozīmīgs pagrieziens reģiona piegāžu drošības garantēšanā. Savukārt piestātne Igaunijas ziemeļrietumos Paldisku ostā nepieciešamības gadījumā nodrošinās rezerves infrastruktūru peldošajam LNG terminālim.

Igaunijas premjerministre uzsvēra, ka pietiekama nodrošināšana enerģijas par cilvēkiem pieejamu cenu ir iespējama tikai sadarbojoties, tādēļ tādai sadarbībai jāturpinās gan Igaunijas un Somijas starpā, gan Eiropas līmenī, kā arī Baltijas jūrā ir jāveido vēja parki.

"Lai ierobežotu enerģijas cenu ziemā, ir jāturpinās centieniem visā Eiropā. Eiropadomes jaunākie pasākumi, piemēram, kopīgi gāzes iepirkumi, jauns gāzes cenas indekss un iespēja vienoties par gāzes cenas koridoru jau ir izraisījuši pozitīvu reakciju tirgos. Kopīgai rīcībai ir ietekme. Ir svarīgi, lai mūsu enerģētikas ministri ātri vienotos par detaļām," viņa piebilda.

Saistībā ar Somijas drīzo pievienošos NATO, kā norādīja Kallasa, Igaunijas un Somijas attiecībās vislielākais progress būs aizsardzības un drošības jautājumos.

"Nākotnē aizsardzībai un drošībai šo vārdu visplašākajā nozīmē ir jābūt mūsu attiecību centrā. Cita starpā tas nozīmē arī enerģētisko drošību, kritiskās infrastruktūras aizsardzību, kiberdrošību un vēl vairāk," klāstīja Igaunijas premjerministre.

Runājot par atbalstu Ukrainai, Kallasa atzina, ka Igaunija un Somija kā Krievijas kaimiņvalstis zina Kremļa patieso seju un tādēļ kopīgi jādara viss iespējamais, lai apturētu Krievijas agresiju.

"Mēs varam redzēt, ka Krievijai ir nepieciešama pauze. Lai to panāktu, Krievija visos iespējamos veidos spiež Ukrainu iesaistīties sarunās. Tomēr ceļš uz mieru ir palīdzība Ukrainai padzīt Krieviju no savas teritorijas. Ukraiņi ir prasmīgi karotāji arī ziemas apstākļos, un viņi turpinās cīnīties. Mūsu militārā, ekonomiskā, morālā un humānā palīdzība Ukrainai ir jāturpina un jāpalielina," paziņoja Kallasa.

Starpvaldību seminārā tika runāts par Igaunijas un Somijas sadarbības turpināšanu. Abu valstu mērķis cita starpā ir atvieglot dzīvi saviem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ieviešot visaptverošu datu apmaiņu, iespēju izmantot otras valsts sabiedriskos pakalpojumus un vienkāršojot sociālo pabalstu saņemšanu pēc pārcelšanās uz kaimiņzemi.

Tika pārrunātas iespējas par kopīgu izglītības eksportu, vides un enerģētikas sadarbību, digitalizāciju un pārrobežu datu apmaiņu.