foto: imago images/PanoramiC
Sākta izmeklēšana pret EP deputātu no Francijas, kas, iespējams, guvis labumus no Krievijas
2019. gada 9. novembris, priekšplānā EP deputāts Tjerī Mariani, fonā Marina Lepēna.
Pasaulē
2022. gada 25. oktobris, 10:48

Sākta izmeklēšana pret EP deputātu no Francijas, kas, iespējams, guvis labumus no Krievijas

Jauns.lv/LETA

Francijā sākta izmeklēšana par Francijas un Krievijas Dialoga asociācijas darbību, lai noskaidrotu, vai asociācijas līderi - kāds Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un bijušais senators - guvuši personīgu labumu, ieņemot Maskavai labvēlīgu nostāju.

2021. gadā sāktas divas izmeklēšanas. Viena saistībā ar aizdomām par korupciju un ietekmes ļaunprātīgu izmantošanu un otra par uzticības pārkāpšanu un naudas atmazgāšanu, pirmdien paziņoja Parīzes prokuratūra.

Saskaņā ar kāda informēta avota teikto izmeklēšana vērsta pret EP deputātu Tjerī Mariani, kurš pārstāv galēji labējo Nacionālo apvienību (RN) un ir viens no Francijas un Krievijas Dialoga asociācijas vadītājiem kopš 2012. gada, un pret bijušo senatoru un asociācijas loceklis Īvu Poco di Borgo.

Laikraksts "Le Monde" vēsta, ka Mariani un Poco di Borgo guvuši labumu no braucieniem, kurus finansējusi Krievija. Par izmeklēšanas gaitu informētais avots pavēstījis, ka izmeklētāji cenšas noskaidrot, cik lielā mērā šīs dāvanas varētu būt saistītas ar Krievijai labvēlīgas nostājas ieņemšanu.

Francijas un Krievijas Dialoga asociācija tika izveidota 2004. gadā, kad Francijas prezidenta amatā atradās Žaks Širaks, bet Krievijā otro termiņu prezidenta amatā aizvadīja Vladimirs Putins.

Asociācija sevi prezentē kā "priviliģētu komunikācijas instrumentu starp abu valstu politiskajām, ekonomiskajām un kultūras aprindām", kuras mērķis ir "veicināt stratēģisko attiecību padziļināšanu un priviliģēto partnerību starp Franciju un Krieviju".

Sākotnējā izmeklēšana par asociācijas darbību tika sāktas pēc Francijas Finanšu ministrijas izlūkošanas nodaļas "Tracfin" ziņojuma, atklājusi prokuratūra.

Mariani ziņu aģentūrai AFP apgalvojis, ka viņu pārsteidzis mediju ziņotais par šādu izmeklēšanu esamību.

Viņš apgalvo, ka asociācijas konti esot "caurskatāmi un kontrolēti" un ka viņš no grupas nav saņēmis nekādus maksājumus. "Man nepieder Krievijas uzņēmuma akcijas," viņš piebildis.

Savukārt Poco di Borgo atteicies AFP sniegt jebkādus komentārus.