Pasaulē
2022. gada 6. oktobris, 05:52

"Propaganda negatīvi ietekmē smadzenes!" Ukraiņi smejas par bēdīgi slavenā Latvijas pilsoņa Benesa Aijo izdarībām piefrontē

Jauns.lv

Lai arī Latvijā nebūt netrūkst prokrievisku aktīvistu, ir ļoti maz tik spilgtu tēlu, kāds ir Latvijas pilsonis ar ugandiešu un krievu saknēm – Beness Aijo. Izrādās, jau kādu laiku šis nacionālboļševiks savas idejas izkliedz Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās.

Beness Aijo Latviju bija spiests pamest 2014. gadā, pēc tam, kad tika izsludināts meklēšanā par aicinājumiem vardarbīgi gāzt Latvijas valdību.

Kopš tā laika viņš paguvis pakarot Donbasā vēl pirms šī gada 24. februāra (tā saucamās Luhanskas “tautas republikas” spēkos) un nožēlojamos apstākļos padzīvot Maskavā, kur ilgāku laiku arī haltūrēja.

Neskatoties uz to, Aijo pauž prieku par to, ka Kremlis viņu neizdod Latvijai, lai arī Krievijā pret viņu kā aktīvistu īpaši siltu jūtu nevienam nav.

Nacionālboļševiks Beness Aijo starp teroristiem Austrumukrainā

gallery icon
8

Klaigā un nolād rietumus

Nesen informācija par Benesa Aijo gaitām atkārtoti parādījās sociālajos tīklos.

Droši vien nepārsteidzot nevienu, viņš tika piefiksēts ar triecienšauteni kaklā un ģērbies, šķiet, paša sakomplektētā militāristiskā formā, kuru izrotā “Z” simbols.

Vēl separātistu militārajā grupējumā Aijo pamanījās iegūt “karavīra-internacionālista” medaļu un izpelnīties iesauku “Beņa-antimaidans”.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Šādos apstākļos pirms Krievijas uzsāktā kara Beness Aijo piestrādājis Piemaskavā. Dzīve bijusi grūta, viņš tolaik neslēpa.

Taču jaunākajos foto un videomateriālos Beness Aijo redzams Latvijā sen iepazītā, taču ukraiņiem saprotami pārsteidzošā veidolā – skaļi, teju vai histēriski kliedzot par “nolādētajiem rietumiem”, kuri esot vainojami pie kara Ukrainā un PSRS sabrukuma.

Konkrētajā video Aijo ir redzams, sniedzot, iespējams, viskaismīgāko un skaļāko runu, taču fonā esošie cilvēki, neskaidru iemeslu dēļ, lielākoties viņu ignorē.

foto: Telegram
Šāds Beness Aijo pamanīts pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

“Telegram” kanālos, kuros pulcējas Ukrainas spēkus atbalstoši lietotāji, redzama nepārprotama sajūsma un apjukums par Latvijā reiz dzīvojošā aktīvista izpausmēm.

Vienlaikus gan netiek precizēts, kur tieši Ukrainā Beness Aijo iemūžināts.

Ieskats separātistu midzenī Doņeckā

Doņecka šobrīd ir Krievijas atbalstīto separātistu pašpasludinātās republikas galvaspilsēta, kas izveidojās 2014. gadā pēc nežēlīgām kaujām un Krimas aneksijas. Militārais ...

gallery icon
66

Joprojām tic sociālisma uzvarai

Benesu Aijo 2015. gada februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izsludināja meklēšanā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Taču Aijo jau bija aizbēdzis no Latvijas un paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās „Luhanskas tautas republikas” armijas rindās Donbasā, kur piedalās kaujas operācijās Ukrainas promaskavisko separātistu rindās.

Savukārt 2015. gada februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.

Ņemot to vērā, Valsts drošības dienests (VDD) pret Aijo sāka jaunu kriminālprocesu.

Vairākus gadus viņš lielījās ar savām kaujinieka gaitām pašpasludinātās „Doneckas tautas republikas” armijā.

Pēcāk viņš no šīm „tautas republikām” aizlaidās uz Krievijas galvaspilsētu un nu, kā saprotams, ir atpakaļ kaujas laukā, kur joprojām sludina gaidāmo sociālisma uzvaru.

Latvijā joprojām mīt Aijo radinieki.