foto: Franck Robichon Pool/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Japānā sarīkotas jūlijā nogalinātā premjera Sindzo Abes miljonus vērtās valsts bēres
Urnu ar Abes pīšļiem zālē ienesa viņa atraitne Aki Abe
Pasaulē
2022. gada 27. septembris, 12:10

Japānā sarīkotas jūlijā nogalinātā premjera Sindzo Abes miljonus vērtās valsts bēres

Jauns.lv

Japānā otrdien sākušās jūlijā nogalinātā bijušā premjerministra Sindzo Abes bēres. Liela sabiedrības daļa gan pret bērēm iebildusi lielo izmaksu dēļ, raksta CNN.

Abe, Japānas visilgāk amatā pabijušais premjerministrs, tika nošauts priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā. Viņu no aizmugures sašāva kāds vīrietis, izmantojot acīmredzami pašizgatavotu ieroci. Japānā šādi uzbrukumi ir ārkārtīgi reti.

Paredzams, ka dievkalpojumu Tokijas koncertu un sporta pasākumu arēnā "Budokan" varētu apmeklēt vairāk nekā 4300 viesu. 

Urna ar Abes pīšļiem tika nogādāta bēru norises vietā, kur valdība demonstrēja video, kurā tika godināta Abes dzīve un karjera. Pēc tam Japānas premjerministrs Fumio Kišida teica piemiņas uzrunu, slavējot Abes "drosmi" un centību.

Urnu telpā ienesa Abes sieva Aki Abe.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Abes valsts bēres sarīkotas Tokijas koncertu un sporta pasākumu arēnā "Budokan".

Valsts iedzīvotājiem un visiem, kuri to vēlas, ir izveidotas vairākas piemiņas vietas, kur iespējams izrādīt cieņu un nolikt ziedus par piemiņu atentātā nogalinātajam politiķim.

Situāciju ap bēru norises vietu uzrauga ap 20 000 policistu. Izcēlušies arī konflikti starp policiju un demonstrantiem.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Tokijā sagatavotas vairākas vietas, kur ļaudīm nolikt ziedus un izrādīt cieņu nogalinātajam politiķim.

Sēru laikā Tokijas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, kuri protestē pret bērēm. Tas liecina par dziļu sabiedrības uzskatu šķelšanos saistībā ar šo notikumu, kas ir pirmās Japānas rīkotās valsts bēres kopš 1967. gada. Ir gaidāms, ka Abes bēru ceremonija valstij izmaksās vismaz 1,7 miljardus jenu (11,9 miljonus eiro).

Daži kritiķi ir norādījuši uz Abes nepopulāro politiku kā iemeslu neapmierinātībai ar to, ka valsts bēru sarīkošanai tiek novirzīta tik liela nodokļu maksātāju nauda.

"Tā bija traģēdija, ka Abe tika nošauts un zaudēja dzīvību, taču mums nevajadzētu padarīt viņu par šīs traģēdijas varoni," nesenajā pretvalstiskajā bēru demonstrācijā pie Japānas parlamenta telekanālam CNN sacīja viens no protestētājiem.

Septembrī Japānas sabiedriskās raidorganizācijas "NHK" veiktā aptauja liecina, ka 57% respondentu bijuši pret valsts bēru rīkošanu. 32% tās atbalstīja, bet pārējie viedokli neizteica.