foto: AFP/Scanpix
Uz karalienes bērēm ielūgtais Saūda Arābijas kroņprincis, visticamāk, tās neapmeklēs
Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans 2018. gadā tiekas ar karalieni Elizabeti II
2022. gada 18. septembris, 18:02

Uz karalienes bērēm ielūgtais Saūda Arābijas kroņprincis, visticamāk, tās neapmeklēs

Jauns.lv

Nav gaidāms, ka Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans pirmdien apmeklēs mūžībā aizsauktās karalienes Elizabetes II bēres, paziņojis avots Apvienotās Karalistes Ārlietu ministrijā.

Avots, ko citē ziņu aģentūra "Reuters", apgalvo, ka šādas izmaiņas notikušas, pateicoties Saūda Arābijas iedzīvotājiem.

Cilvēktiesību grupas kritizējušas Lielbritānijas lēmumu uz bērēm uzaicināt kroņprinci, kurš ir Saūda Arābijas faktiskais valdnieks.

Rietumu izlūkdienesti Mohammedu bin Salmanu apsūdzējuši 2018. gada pavēlē nogalināt Saūda Arābijas žurnālistu Džamalu Hašogi. Pats kroņprincis apsūdzību noliedz.

Žurnālista Hašogi slepkavības izmeklēšana

gallery icon

Saūda Arābijas vēstniecībai tuvu stāvoši avoti iepriekš apstiprināja, ka kroņprincis šīs nedēļas nogalē viesosies Londonā. Tomēr nu sagaidāms, ka uz bērēm viņa vietā ieradīsies princis Turki al Faisals, vēl viens augsta ranga Saūda Arābijas princis, sacīja avots Lielbritānijas Ārlietu ministrijā.

Pretrunas izraisījis arī Lielbritānijas lēmums uz karalienes bērēm uzaicināt Ķīnas pārstāvi, zinot, kā Pekina izturējusies pret musulmaņu uiguriem Siņdzjanas apgabalā Ķīnas rietumos. Ķīna ir apstiprinājusi, ka uz bērēm dosies valsts viceprezidents Vans Cjišans.

Mēģinājums karalienes Elizabetes II bērēm Londonā

gallery icon

Karaliene pirmdien tiks godināta pirmajās valsts bērēs Lielbritānijā gandrīz sešdesmit gadu laikā. Gaidāms, ka bēru ceremoniju Vestminsteras abatijā apmeklēs vairāk nekā 2000 lūgto viesu.

Bērēs piedalīsies ap 500 ārvalstu līderu. Līdzās ASV prezidentam Džo Baidenam, Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, Jaunzēlandes premjerministrei Džasindai Ārdernai un Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem būs arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena Zelenska, Eiropas Komisijas prezidenta Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Cilvēki Londonā godina mūžībā aizgājušo karalieni

Ar asarām acīs šorīt pie Bekingemas, Vindzoras un Balmorālas pils pulcējās tūkstošiem cilvēku, lai noliktu ziedus un godinātu karalieni Elizabeti ...

gallery icon

Ielūgumus uz karalienes bērēm nav saņēmusi Krievija, Baltkrievija un Mjanma, kā arī Venecuēla un Sīrija, kurām nav pilnīgu diplomātisko attiecību ar Lielbritāniju. Tāpat politiskās situācijas dēļ bērēs nebūs Afganistānas pārstāvja, ziņo laikraksts "Telegraph".

96 gadus vecā karaliene aizgāja mūžībā pagājušajā ceturtdienā Balmoralas muižā Skotijā. Pēc viņas nāves troni mantojis viņas vecākais dēls Čārlzs.

Cilvēki stundām stāv rindā, lai atvadītos no karalienes Elizabetes II

Ļaudis turpina vairākas stundas stāvēt rindā, lai izrādītu cieņu un atvadītos no karalienes. Viens no Vestminsteras zāles apmeklētājiem BBC atklājis, ...

gallery icon