foto: AFP/Scanpix
No nākamā gada paaugstinās tranzīta nodevas kuģiem Suecas kanālā
Suecas kanāls.
Pasaulē
2022. gada 17. septembris, 23:31

No nākamā gada paaugstinās tranzīta nodevas kuģiem Suecas kanālā

Jauns.lv / LETA

Ēģipte sestdien paziņoja, ka no nākamā gada paaugstinās tranzīta nodevu kuģiem, kas šķērso Suecas kanālu, kas ir viens no pasaules nozīmīgākajiem ūdens ceļiem.

Suecas kanāla pārvalde paziņoja, ka naftas un degvielas tankkuģiem nodeva tiks palielināta par 15%, bet sauso beramkravu un kruīza kuģiem tā kāps par 10%.

Pārvaldes vadītājs Osama Rabijs uzsvēra, ka nodevu palielinājums no 1.janvāra ir "nenovēršams un nepieciešams". Viņš vainoja inflācijas kāpumu pasaulē, kura dēļ palielinās ūdens ceļa darbības, uzturēšanas un jūras pakalpojumu cenas.

Caur Suecas kanālu notiek apmēram 10% pasaules tirdzniecības un 7% no pasaules naftas plūst caur šo kanālu, kas ir nozīmīgs valūtas ieņēmumu avots Ēģiptei.

Amatpersonas informē, ka pērn Suecas kanālu šķērsoja 20 649 kuģi, kas ir par 10% vairāk nekā 2020.gadā. Savukārt kanāla ienākumi sasniedza visu laiku augstāko līmei - 6,3 miljardus ASV dolāru (5,3 miljardi eiro pēc 2021.gada vidējā Eiropas Centrālās bankas kursa).

Kanāla pārvalde strādā pie tā dienvidu daļas paplašināšanas un padziļināšanas kopš pērn martā konteinerkuģis "Ever Given" sliktos laikapstākļos sagriezās sāniski un iestrēga, uz sešām dienām pilnībā apturot kuģošanu Suecas kanālā un izraisot haosu pasaules piegādes ķēdēs.

31.augustā uz sēkļa uzskrēja naftas tankkuģis, īslaicīgi nobloķējot kanālu.

193 kilometrus garajam Suecas kanālam, kas savieno Vidusjūru ar Sarkano jūru un tika atklāts 1869.gadā, jau šobrīd ierīkoti ūdens apvedceļi vairāku desmitu kilometru garumā.

Suecas kanāls pieder Ēģiptei, taču kuģu navigāciju tajā regulē starptautisks līgums, kas garantē bezmaksas kuģošanu.