foto: ZUMAPRESS.com
Zelenskis: Krievija Izjumā atkārtojusi to pašu, ko izdarīja Bučā
Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2022. gada 17. septembris, 08:32

Zelenskis: Krievija Izjumā atkārtojusi to pašu, ko izdarīja Bučā

Jauns.lv / LETA

Krievijas karaspēks Harkivas apgabala Izjumas pilsētā ir atkārtojis to, ko tas izdarīja Kijevas apgabala Bučā, piektdienas vakarā savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Jau ziņots, ka atbrīvotajā Izjumā ir atrasti masu apbedījumi ar vairāk nekā 400 līķiem. Vienā no šiem apbedījumiem atrasti Ukrainas karavīru līķi ar sasietām rokām aiz muguras.

Pēc krievu okupantu padzīšanas atklāta masu apbedījumu vieta Harkivas apgabalā pie Izjumas. 2022. gada septembris

gallery icon
9

Zelenskis paziņoja, ka ANO jau tiek gatavota misija, lai iepazītos ar Krievijas armijas noziegumiem Izjumā. Viņš atzīmēja, ka Harkivas apgabalā turpinās izmeklēšana rajonos, kas ir atbrīvoti no krievu okupācijas.

"Tiek fiksēti visi rašistu noziegumi. Tiek vākti viņu vainas pierādījumi. Ir atrasti moku kambari, kuros [okupanti] ņirgājās par okupēto pilsētu un ciemu mierīgajiem iedzīvotājiem, telpas, kurās turēja cilvēkus, pat ārzemniekus," sacīja prezidents.

Viņš atzīmēja, ka okupanti turēja gūstā septiņus Šrilankas pilsoņus - Kupjanskas medicīnas koledžas studentus. "Krievu karavīri viņus sagrāba jau martā un pēc tam turēja šos cilvēkus pagrabā. Tikai tagad, pēc Harkivas apgabala atbrīvošanas, šie cilvēki tika izglābti. Viņiem tiek sniegta pienācīga medicīniskā palīdzība," sacīja Zelenskis.

"Tiek turpināta līķu ekshumācija masu apbedījuma vietā pie Izjumas. Šobrīd ir noskaidroti vairāk nekā 440 kapu. Par tur apbedīto cilvēku skaitu vēl ir pāragri runāt. Izmeklēšanas darbības turpinās. Jau ir skaidri pierādījumi par spīdzināšanām, ņirgāšanos par cilvēkiem. Turklāt ir liecības, ka Krievijas karavīri, kuru pozīcijas bija netālu no šīs vietas, šāva uz apbedītajiem vienkārši aiz izklaides," uzsvēra prezidents.

Viņš atzīmēja, ka pasaulei vajag uz to visu reaģēt.

"Krievija atkārtoja Izjumā to, ko bija izdarījusi Bučā. Un mēs pašlaik tikai esam sākuši uzzināt pilnu patiesību par to, kas šajā laikā notika Harkivas apgabalā," sacīja Zelenskis.

"Labi, ka ANO struktūrās jau gatavo darbinieku grupu, kura apmeklēs šo vietu pie Izjumas. Kura ieraudzīs un varēs pavēstīt visiem ANO sistēmā par to, ko darīja Krievijas teroristi. Mēs nodrošinām žurnālistu pilnīgu pieeju atbrīvotajai teritorijai, visām vietām, kur ņirgājās par cilvēkiem. Mēs dodam tādu pieeju, kas paziņos pasaulei, ka rašismu vajag nosodīt," uzsvēra prezidents. 

Viņš pateicās visiem Ukrainas partneriem, visiem līderiem un parastajiem ukraiņiem, kas palīdz cīnīties par taisnīgumu - "cīnīties par Krievijas oficiālu atzīšanu par terorismu atbalstošu valsti, par sankciju pastiprināšanu pret Krieviju par šo teroru," sacīja Zelenskis. 

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens tviterī paziņoja, ka ziņām par masu apbedījumiem Izjumā ir jāatdzīvina atbalsts Ukrainai tās zemju atbrīvošanā. 

"Ziņas par 440 vīriešu, sieviešu un bērnu masu apbedījumu Izjumā izraisa šausmas un tām jāatdzīvina mūsu atbalsts vīrišķīgajiem ukraiņiem, kuri tiecas atbrīvot savu dzimto zemi. Mēs esam Ukrainas pusē ar mērķi panākt atbildību par šiem noziegumiem," uzsvēra Blinkens.

Francijas prezidents Emanuels Makrons tviterī solīja saukt pie atbildības šo zvērību vaininiekus. "Es visstingrākajā veidā nosodu zvērības, kas izdarītas Izjumā Krievijas okupācijas laikā. Vainīgie tiks saukti pie atbildības par savām darbībām. Nav miera bez taisnīguma," uzsvēra Makrons. 

Tēvs blakus dēlam, kura dzīvību izdzēsa krievu raķete Harkivā

Par spīti tam, ka krievu armija no Kijivas un Ukrainas ziemeļiem tika padzīta jau pirmajos kara mēnešos, valsts ziemeļaustrumos esošā ...

gallery icon
12

Ukrainas Nacionālās policijas vadītājs Ihors Klimenko piektdien paziņoja, ka no okupācijas atbrīvotajās Harkivas apgabala teritorijās ir atrastas 10 spīdzināšanu vietas, bet Izjumas tuvumā atrasti 445 civilpersonu apbedījumi. 

Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs paziņoja, ka no ekshumētajiem līķiem masu apbedījuma vietā Izjumā 99% bijuši ar vardarbīgas nāves pazīmēm.

Ar Ukrainas spēkiem, kuri atbrīvoja Izjumu, kopā bijis arī Juris Jurašs

Spriežot pēc sociālajiem tīkliem, dienā, kad Ukrainas bruņotie spēki atbrīvojuši Izjumu no krievu okupantiem, tur pabijis arī bijušais Saeimas deputāts ...

gallery icon
13