Pasaulē
2022. gada 4. septembris, 21:27

Baltijas jūrā netālu no Latvijas iegāzusies privātā lidmašīna

Jauns.lv

Kā liecina informācija vietnē “Flight Radar”, privātā lidmašīna bijusi ceļā uz Ķelni, Vācijā. Lidmašīna reģistrēta Austrijā.

Zviedrijas Jūras un gaisa glābšanas centrs ziņo, ka lidmašīna pazudusi no radariem un avarējusi, iekrītot Baltijas jūrā uz ziemeļrietumiem no Ventspils.

Kad lidmašīna kā plānots nenolaidās Ķelnē, bet turpināja ceļu uz ziemeļiem, Vācija un Dānija pacēlusi gaisā militārās lidmašīnas, lai pārbaudītu lidmašīnu, bet nevarēja nodibināt kontaktus ar to. Iznīcinātāju piloti nav varējuši saskatīt nevienu cilvēku lidmašīnas pilotu kabīnē.

No radariem tā pazudusi ap plkst. 20.50. pēc Latvijas laika. Neilgi pirms pazušanas tā, zaudējot augstumu, veica vairākus apļveida manevrus.

Tiek ziņots, ka lidmašīnā atradās četri cilvēki. Vācijas laikraksts "Bild" raksta, ka lidmašīnā atradušies pilots, vīrietis, sieviete un viņu meita.

Uz notikuma vietu nekavējoties devās Zviedrijas glābšanas helikopters, kā arī glābšanas kuģis no Gotlandes. Ziņu aģentūra "Reuters" ziņo, ka uz avārijas vietu tika nosūtīts arī Lietuvas gaisa spēku helikopters meklēšanai un glābšanai.

Zviedrijas Jūras un gaisa glābšanas centrs apstiprināja, ka jūrā atrastas lidmašīnas atlūzas un iespēja, ka ir izdzīvojušie, ir maza.

Uz lidmašīnas “Cessna 551” pazušanas vietu nosūtīti arī ārkārtas dienesti no Latvijas. 

No Ventspils Baltijas jūrā izbraucis arī Latvijas Jūras spēku glābšanas kuģis "Astra". Notikuma vietā atruzkavējās arī "Stena Line" prāmis, kas bija ceļā no Ventspils uz Zviedriju un atradās tuvu vietai, kur lidmašīna pazudusi, bet šobrīd prāmis atkal ieņēmis kursu uz galamērķi Nīneshamnu. 

Arī Latvijas "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) apstiprina,  ka jūrā netālu no Ventspils ir noticis aviācijas negadījums.

CAA pārstāvis Aivis Vincevs aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban glābšanas operācija notiek pilnā apmēra - uz vietas ir glābēji, kas veic meklēšanu. Tā kā bija zināms, kurā vietā gaisa kuģis apmēram avarējis, piesaistīta arī citu valstu palīdzība.

Patlaban zināms, ka gaisa kuģis pirms avārijas neatbildēja gaisa satiksmes dispečeriem. Vincevs pauda, ka patlaban ir pāragri spriest par iespējamajiem avārijas iemesliem. Notikušā izmeklēšana būs Latvijas jurisdikcijā, un avārijas apstākļus izmelkēs Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs.

Jautāts, vai pašlaik ir kļuvis skaidrs, kuras valsts teritoriālajos ūdeņos lidmašīna iegāzusies, Vincevs atturējās sniegt viennozīmīgu atbildi, uzsverot, ka glābšanas darbos iesaistītas vairākas valstis.

NBS Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra vadītājs Pēteris Subbota aģentūrai LETA skaidroja, ka patlaban notikuma vietā ir četras aktīvas vienības - divi jūras spēku un divi robežsardzes kuģi. Kopumā līdz šim incidentam tika piesaistītas astoņas vienības, no kurām četras patlaban vairs neveic darbus notikuma vietā - tie bija divi zviedru gaisa kuģi, kā arī "Stena Line" prāmis "Urd".

Avarējušās lidmašīnas vraku plānots ar kuģu palīdzību meklēt līdz rīta gaismai, savukārt no rīta meklēšanas operāciju veikt no gaisa, visticamāk, ar helikopteru.

Subbota skaidroja, ka meklēšanas darbus apgrūtina tumsa, taču laikapstākļi uz vietas ir diezgan labvēlīgi.