Pasaulē
2022. gada 18. augusts, 14:01

Jauns krievu karavīrs pārdomā un pārsteidzoši atzīstas žurnālistei, ko pastrādājis Ukrainā

Jauns.lv

21 gadu vecais krievu karavīrs Daniils Frolkins sarunā ar neatkarīgo vietni "Важные истории", kas specializējas pētnieciskajā žurnālistikā, pēc atkārtotas sarunas atzinies, ka viņam Ukrainā tika pavēlēts nogalināt nevainīgus civiliedzīvotājus.

Frolkins, kurš pēc pieciem mēnešiem tagad ir atgriezies Krievijā, saprot, ka viņam varētu draudēt cietums par viņa atzīšanos. Ja pirmajā sarunā ar žurnālisti viņš noliedza, ka būtu nogalinājis kādu civiliedzīvotāju, tad vēlāk atzvanīja un lūdza sarunu ierakstīt, atklājot patiesību.

Karavīrs atklāti atzinies, kā viņš nošāvis civiliedzīvotājus un izlaupījis viņu īpašumus, kad Krievijas prezidenta Vladimira Putina karaspēks iebruka valstī. Viņš arī pastāstījis, kā viņa kaujas lauka komandieri lika viņam un citiem pēc priekšnieku pavēles nogalināt nevainīgus ukraiņus un pastrādāt šausminošos kara noziegumos.

Frolkins arī nebaidās nosaukt vārdus - pavēli nogalināt devis pulkvežleitnants Andrejs Prokurats, kā arī pulkvedis Azatbeks Omurbekovs. Frolkins atminas, kā tika atvesti vietējie, un Omurbekovs teicis: "Aizvediet viņus kaut kur un nošaujiet." Jāpiebilst, ka šis pulkvedis jau bija pazīstams kā "Bučas miesnieks". Viņa padotie tiek apsūdzēti arī pastrādātajās izvarošanās.

"Mēs it kā cenšamies atbrīvot civiliedzīvotājus no fašisma. Bet mēs nogalinām civiliedzīvotājus. Kāda jēga turpināt šo karu? Es nezinu, pret ko mēs cīnāmies, iespējams, pret Ukrainas armiju. Bet viņi nav nacisti, viņi ir cilvēki, tāpat kā mēs..."

foto: Ekrānuzņēmums
Daniils Frolkins.

Viņš žurnālistiem dramatiski atzinies: "Es - militārpersona no 51460. militārās vienības, zemessarga kaprālis Daniils Andrejevičs Frolkins - atzīstu savu vainu visos noziegumos, ko pastrādāju Andrejevkā. Tas ietver nāvessodu civiliedzīvotājiem, [viņu] aplaupīšanu, viņu tālruņu zādzību."

Pārsteidzoši atklātā sarunā Frolkins atzīst, ka Krievijas komandieri nedomā par saviem karavīriem, bet izdara kara noziegumus, lai iegūtu medaļas un iepriecinātu augstākstāvošos.

Viņš atzīst, ka nozadzis tālruni kādam ukrainim un fotografējis iebrūkošos krievu karavīrus. Tieši šis tālrunis vēlāk tika atrasts, un tajā bija pirmie pierādījumi par iespējamiem Putina spēku kara noziegumiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Daniils Frolkins.

Frolkins apsūdz izlūkdienesta priekšnieku pulkvežleitnantu Denisu Romaņenko savu spēku nosūtīšanā nāvē un pieprasa izmeklēt citus komandierus. Jaunais karavīrs apgalvo, ka viens viņa nogalinātais civiliedzīvotājs ukraiņiem nodevis informāciju par Krievijas militāro atrašanās vietu. "Viņa dēļ mums bija 18 ievainotie. " Pēcāk viņš nogalinājis šo civiliedzīvotāju ar lodi pierē. "Es sapratu, ja nogalināšu vēl vienu, nogalināšu sevi. Es nevarēju uzņemties uz savas sirdsapziņas vēl vienu dzīvību."

Frolkins, kurš tagad ir atgriezies Krievijā, saprot, ka viņam var draudēt cietumsods viņa atzīšanās dēļ.