foto: mustafa kaya / Alamy/ Vida Press
Eiropā reģistrēts pirmais pērtiķu baku izraisītais nāves gadījums
Pērtiķu bakas uz ķermeņa rada izsitumus
Pasaulē
2022. gada 30. jūlijs, 00:05

Eiropā reģistrēts pirmais pērtiķu baku izraisītais nāves gadījums

Jauns.lv

Spānija ziņo par pirmo ar pērtiķu bakām saistīto nāves gadījumu pašreizējā uzliesmojuma laikā. Tas uzskatāms par pirmo slimības izraisīto nāves gadījumu Eiropā.

Zināms, ka paziņojums izskanējis vien mirkli pēc tam, kad par pirmo pērtiķu baku jaunākā uzliesmojuma izraisīto nāves gadījumu ārpus Āfrikas ziņoja Brazīlija.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 22. jūlija ziņojumu visā pasaulē ir reģistrēti pieci šīs slimības izraisīti nāves gadījumi, un tie visi reģistrēti Āfrikā.

Zināms, ka pagājušajā sestdienā PVO straujo pērtiķu baku uzliesmojumu pasludināja par globālu veselības ārkārtas situāciju, kas ir augstākais organizācijas trauksmes līmenis.

Savā jaunākajā ziņojumā Spānijas Veselības ministrija norādījusi, ka valstī ir apstiprināti 4298 saslimšanas gadījumi, tikai 64 no tiem konstatēti sievietēm.

No 3750 pacientiem, par kuriem iegūta informācija, 120 tika hospitalizēti un viens miris.

Kamēr Spānijas Veselības ministrijas pārstāvis atteicās sniegt sīkāku informāciju par mirušo personu, Brazīlijā mirušais pacients bijis 41 gadu vecs vīrietis, kurš cietis arī no limfomas un novājinātas imūnsistēmas.

Šobrīd pasaulē ir ziņots par vairāk nekā 16 000 saslimšanas gadījumiem 75 valstīs.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs, bet nesen tā skārusi valstis, kurās iepriekš nebija konstatēta.

Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.