foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Ņujorka aicina PVO pārdēvēt pērtiķu baku vīrusu, lai neuzkurinātu rasisma un stigmas sajūtas
Cilvēki Ņujorkā stāv rindā, lai saņemtu vakcīnu pret pērtiķu bakām.
Pasaulē
2022. gada 27. jūlijs, 08:13

Ņujorka aicina PVO pārdēvēt pērtiķu baku vīrusu, lai neuzkurinātu rasisma un stigmas sajūtas

Jauns.lv / LETA

Ņujorkas pilsētas pašvaldība otrdien aicināja Pasaules Veselības organizāciju (PVO) pārdēvēt pērtiķu baku vīrusu, lai novērstu pacientu stigmatizēšanu ar tagadējo nosaukumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ņujorkā līdz šim ir konstatēti 1092 inficēšanās gadījumi ar šo vīrusu, kas ir vairāk nekā jebkurā citā ASV pilsētā. PVO pērtiķu baku uzliesmojumu vairāk nekā 70 valstīs sestdien pasludināja par "globālu ārkārtas situāciju".

"Mums ir augošas bažas par potenciāli postošo un stigmatizējošo efektu, kādu vēsts par "pērtiķu baku" vīrusu var radīt .. jau viegli ievainojamās kopienās," vēstulē PVO vadītājam Tedrosam Adanomam Gebrejesusam rakstīja Ņujorkas pilsētas sabiedriskās veselības komisārs Ašvins Vasans.

PVO preses konferencē jūnijā bija apsvērusi iespēju mainīt nosaukumu pērtiķu baku vīrusam, kas ir radniecīgs jau izskaustajam baku vīrusam, un Vasans to pieminēja savā vēstulē.

Viņš atgādināja par "sāpīgo un rasistisko vēsturi, kurā tāda terminoloģija [kā pērtiķu bakas] ir iesakņojusies attiecībā uz krāsaino cilvēku kopienām".

Vasans norādīja, ka pērtiķu bakas patiesībā nav radušās primātu vidū, lai gan uz to vedina šis nosaukums, un atgādināja par dezinformācijas negatīvo efektu HIV epidēmijas sākumā un par rasismu pret aziātiem, ko esot saasinājis bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, saucot Covid-19 vīrusu par "Ķīnas vīrusu".

"Turpinot lietot "pērtiķu baku" terminu, lai aprakstītu pašreizējo uzliesmojumu, var tikt atkal uzkurinātas šīs traumatiskās rasisma un stigmas sajūtas - sevišķi melnādainajiem un citiem krāsainajiem cilvēkiem, kā arī LGBTQIA+ kopienu locekļiem, un ir iespējams, ka viņi tādēļ var izvairīties no svarīgiem veselības aprūpes pakalpojumiem," sacīja Vasans.

Pērtiķu bakas ilgu laiku bija endēmiska slimība tropu mežu valstīs centrālajā un Rietumāfrikā. Tās izplatība Eiropā un ASV līdz šim lielākoties ir koncentrēta starp vīriešiem, kam ir sekss ar citiem vīriešiem.

Eiropā un ASV līdz šim nav konstatēts neviens šīs slimības izraisīts nāves gadījums.

PVO pirmdien paziņoja, ka šogad ir apstiprināti vairāk nekā 16 000 pērtiķu baku gadījumi 75 valstīs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās