foto: Telegram
“Rokas nost no bērniem!” Baltkrievijā piketētāji aizstāv organizāciju no Rīgas, kura intervēja Lukašenko
Dažu cilvēku protesta akcija pie Latvijas konsulāta Vitebskā. Sanākušie iebilst pret Latvijas puses pārmetumiem bērnu organizācijas "Academy KidsTV" virzienā.
Pasaulē
2022. gada 20. jūlijs, 13:37

“Rokas nost no bērniem!” Baltkrievijā piketētāji aizstāv organizāciju no Rīgas, kura intervēja Lukašenko

Jauns.lv

Baltkrievijas propagandisti turpina plaši runāt par to, kā diktatora Aleksandra Lukašenko intervēšana izvērtusies Rīgā bāzētajai organizācijai “Academy KidsTV”. Šonedēļ Vitebskā noritējis arī neliels, savdabīgs protests “bērnu atbalstam”, kurus Latvijā nu “vajājot varasiestādes”.

Saskaņā ar Baltkrievijas režīmu atbalstošiem resursiem internetā daži Vitebskas iedzīvotāji bija ieradušies pie Latvijas konsulāta, “lai atbalstītu Rīgas bērnu radio un televīzijas akadēmijas “Academy KidsTV” audzēkņus”.

“Baltkrievijā uz histēriju ap jaunajiem žurnālistiem skatās ar neizpratni. Viņu atbalstam tika sarīkots pikets,” par nelielo sapulcēšanos pie Latvijas konsulāta raksta Baltkrievijas “Sputnik”.

“Mēs esam dziļi sašutuši par radušos situāciju. Ievilkt bērnus, kas apmeklējuši starptautisku kultūras pasākumu, politiskajās spēlītēs ir ļoti zemiski,” paziņojuši akcijas rīkotāji.

Aleksandrs Lukašenko un viņa jaunākais dēls Nikolajs

gallery icon

Latvijā “vēršas pat pret bērniem”

Te gan jāpiebilst, ka, uzzinot par Rīgā bāzētās organizācijas ceļojumu uz Vitebsku, kur intervēts Lukašenko, Ārlietu ministrija (ĀM) lūdza atbildīgās instances izvērtēt “Academy KidsTV” braucienu.

“Klaji ignorējot ministrijas ceļošanas drošības ieteikumus un piedaloties infokarā, šādu organizāciju darbība ir nepieņemama un ir pārtraucama,” pēcāk izteicās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Saprotams, ka atbildība par šādu rīcību gulstas nevis uz bērnu, bet uz konkrētās organizācijas vadības pleciem, kura, kā pēcāk informēja Izglītības kvalitātes valsts dienests, nemaz nav saņēmusi licenci interešu izglītības programmas īstenošanai.

Taču Baltkrievijas propagandas kanāli atkārtoti turpina apgalvot, ka Latvijas vara “ir aptrakusi” un nu “ierobežo pat bērnu tiesības uz rīcības un vārda brīvību”.

Ik pa laikam publiski izskan triviāla un ne tik triviāla informācija, kas atkārtoti norāda, ka, par spīti kultivētajam vēstījumam, Latvija nebūt nav pilnībā sarāvusi savas saites ar kaimiņvalstīm – Krieviju un Baltkrieviju –, kuru valdības jau teju pusgadu terorizē Ukrainas tautu.

Minētās kaimiņvalstis šādus gadījumus teju nekad nepalaiž garām, kontrolētajos informācijas resursos tos izmantojot, lai veidotu priekšstatu, ka “nekur jau tās rietumvalstis no mums nav pazudušas – draudzējamies, kopīgi darbojamies”.

Savukārt kad Rietumvalstīs pret atbildīgajiem tiek piemērotas kādas sankcijas vai nosodījums, parādās iespēja tās nolamāt par “represīvām” un “cilvēka rīcības brīvību ierobežojošām”.

Intervētājs grib dienēt Baltkrievijas armijā

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Rīgā bāzētā “Academy KIDSTV” nodibinājuma valdē ietilpst kāds Jurijs Bukharovs, Nadežda Bukharova un Kristīna Naumenko, kas identificēti arī kā patiesie labuma guvēji.

Redzams arī, ka 2020. gada 29. oktobrī nodibinājuma patieso labuma guvēju personas datos notikušas izmaiņas, Nadeždai Bukharovai nomainot piederības valsti no Latvijas Republikas uz Krievijas Federāciju.

Sociālajos tīklos ir arī pieejami video, kuros kāds Lukašenko pārstāvis parūpējies iefilmēt gan diktatoru, gan Latvijas organizācijas pārstāvjus, tostarp Nadeždu Bukharovu, kura tikšanās pirmajos momentos, acīmredzamas sajūsmas pārņemta, sarunā visu un kaut ko.

“Kā kaimiņi dzīvo?” satiekot organizācijas pārstāvjus, jautā Lukašenko.

“Jūs jau esat lietas kursā. Nezinām, kas ar mums būs, kad atbrauksim mājās,” atbild Bukharova.

“Bet taču palieciet!” jokojot ierosina Lukašenko, uz ko Bukharova atbild: “Bet gribam jau arī! Jau nodibinām kontaktus!”

Sociālajos tīklos parādījās vēl garāks no malas filmēts video, kuru publicēja Baltkrievijas režīma kontrolētā aģentūra “Belta”.

Tajā dzirdams, ka intervētājs sarunā ar Lukašenko apliecina vēlmi pievērsties militārajai karjerai – tikai Baltkrievijā.

Savukārt Bukharova vēl piebilst, ka it kā ir jau runājusi ar kultūras centra “Vitebsk” direktoru Gļebu Lapicki par “bērnu organizācijas iespējamu darbošanos arī Baltkrievijā”:

Neatceroties, kurš ierosināja intervēt Lukašenko

Bukhrarova nesen sarunājās arī ar Baltkrievija opozīcijas pusē esošo mediju “Zerkalo” (kura dēļ, starp citu, Baltkrievijā jau krietni pirms 24. februāra ar likumu specifiskos noformējumos tika aizliegta “Z” simbolika).

Intervijā viņa pauž savu neizpratni par Latvijas varasiestāžu reakciju uz organizācijas darbu, bet vienlaikus norāda, ka īsti vairs neatceras, kuram radās ideja intervēt Lukašenko.

Tas esot darīts vēl desmit gadus iepriekš un nu esot bijis interesanti uzzināt, kā mainījusies viņa, kā arī dēla Nikolaja dzīve.

Jā – arī Nikolaju Lukašenko “Academy KidsTV” paguva nointervēt, taču šis video vēl nav publicēts.

"Zerkalo" arī ziņo, ka mītiņš Vitebskā noticis aptuveni 45 metru attālumā no konsulāta, kas faktiski ir pret Baltkrievijas likumdošanu, kurā atrunāts, ka šāda veida pasākumi nedrīkst notikt tuvāk par 50 metriem jebkura veida valsts pārstāvniecības ēkām.

Lukašenko un viņa dēls gan nebūt nav pirmās Kremlim pietuvinātās personības vai Krievijā strādājošas, Putina režīmam netraucējošas slavenības, kuras intervēšanu “Academy KidsTV” bērniem ir noorganizējusi vadība.

Vēl pērn intervēts Putinam pietuvinātais Starptautiskās Šaha federācijas FIDE prezidents, bijušais Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs un latviešu izcelsmes dziedātāja Liene Greifāne, Sočos.

“Zerkalo” pārstāvim pievēršoties kara tematikai un 2020. gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, Bukharova piepeši paziņo, ka nevēlas par to runāt, jo politikā nav tik ļoti iedziļinājusies.

Vērts atgādināt, ka Baltkrievijas ilggadējais līderis Aleksandrs Lukašenko varu saglabāja pēc 2020. gada 9. augusta vēlēšanām, kas Baltkrievijā izsauca plašus, asiņainus protestus un Rietumos tika atzītas par nedemokrātiskām un negodīgām.

Kā zināms, kopš 24. februāra, kad Krievija sāka agresīvu iebrukumu Ukrainā, Lukašenko režīms ir pastāvīgi ļāvis būtisku daļu militāro manevru un kaujas uzdevumu izvērst no Baltkrievijas teritorijas.

Tieši pieeja Baltkrievijas teritorijai, ko atļāvis Lukašenko, palīdzēja Kremļa okupantu spēkiem iebrukt Ukrainas ziemeļos un bīstami tuvu pietuvoties Kijivai.