foto: Telegram
"Kā viņi tik brīvi šauj pa mūsu noliktavām?!" Okupantu "Telegram" konti nespēj pārdzīvot HIMARS sēto iznīcību
“Šī vasara krievu okupantiem būs karsta. Dažiem tā būs pēdējā,” pēc HIMARS saņemšanas pauda Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs.
Pasaulē
2022. gada 13. jūlijs, 06:11

"Kā viņi tik brīvi šauj pa mūsu noliktavām?!" Okupantu "Telegram" konti nespēj pārdzīvot HIMARS sēto iznīcību

Jauns.lv

ASV bruņojumā esošo reaktīvo zalvju iekārtu HIMARS ierašanos Ukrainā gaidīja ne vien paši ukraiņi, bet arī lielākā daļa pasaules. Jūnija beigās tur nogādātās raķešu sistēmas nav likušas vilties – augstas precizitātes trāpījumi pa Krievijas okupantu pozīcijām atbalsojas ne vien dabā, bet arī sociālajos tīklos, kur acīmredzams, ka iebrucēju atbalstītājus pārņēmusi gaušanās un grūtdienība.

To, ka modernās, ASV bruņoto spēku rīcībā esošās HIMARS sistēmas ir saņemtas, vēl 23. jūnijā sociālajos tīklos paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs.

Kā zināms, jau kopš vasaras sākuma Ukrainas artilēristi Eiropā tika apmācīti rīkoties gan ar šīm, gan M270 sistēmām.

Nesen no ASV aizsardzības sektora puses izskanēja, ka vismaz 100 ukraiņu karavīri ir apmācīti darbam ar HIMARS. Šobrīd, kā zināms, Ukrainā darbojas astoņas šādas raķešu sistēmas.

“Šī vasara krievu okupantiem būs karsta. Dažiem tā būs pēdējā,” pēc HIMARS saņemšanas pauda Reznikovs.

Vairums ekspertu pieļāva, ka pietiekams ļoti precīzo reaktīvo zalvju iekārtu skaits Ukrainas frontē varētu būtiski mainīt konflikta gaitu un, spriežot pēc pēdējo dienu notikumiem, kuri lieliski dokumentēti arī internetā, HIMARS klātbūtni Krievijas spēki ir sajutuši.

Slikts laiks, kad būt okupantu komandierim vai sargāt noliktavu

HIMARS sistēmas trumpis ir distance un precizitāte, kādu krievu okupantu bruņojumā palikušās arhaiskās iekārtas gluži vienkārši nespēj sasniegt.

Rezultātā, kamēr publiski izskan ziņas par Ukrainas bruņoto spēku iznīcinātām munīcijas noliktavām, Krievijas bruņoto spēku aktivitāšu apraksts principā sastāv vien no haotiskiem raķešu uzbrukumiem civilajai infrastruktūrai un iedzīvotājiem.

Īpaši sāpīgi ASV sistēmu HIMARS parādīšanos okupanti izjutuši Ukrainas dienvidos, pilsētā Nova Kahovka, Hersonas apgabalā (aptuveni 55 kilometrus no Hersonas).

Otrdienas rītā Ukrainas puse apstiprināja, ka tur iznīcināta kārtējā munīcijas noliktava. Konkrēto eksploziju aculieciniekiem izdevies iemūžināt un ievietot sociālajos tīklos, kur video ar, visticamāk, HIMARS izšautu raķešu trāpījumiem pēdējās dienās netrūkst.

Odesas apgabala Serhijivkā okupantu raķete trāpa dzīvojamai mājai un nogalina vismaz 19 cilvēkus. Ukraina, 2022. gada 1. jūlijs

gallery icon

Kopumā līdz šim ukraiņi iznīcinājuši vairākus desmitus okupantiem būtisku bruņojuma krājumu un līdz ar tiem – arī lielu skaitu okupantu, tostarp augsta līmeņa komandieru, piemēram visus 106. Gaisa desanta divīzijas komandiera vietniekus, kuri atradušies Doņeckas apgabalā, Šahtjorskā.

Par to, cik nepatīkama Krievijai ir HIMARS klātbūtne Ukrainā, liecina tās sociālajos tīklos izplatīto viltus ziņu, draudu un žēlabu kokteilis.

Ainu, kurā Krievijas spēki sadūrušies ar ASV militāro tehniku, ieskicē arī noplūdušās okupantu telefonsarunas.

HIMARS uzbrukumu sekas lielākoties tiek pasniegtas kā “Ukrainas nacionālistu, teroristu uzbrukumi civiliedzīvotājiem”.

Iznīcinātās munīcijas noliktavas tikmēr Krievijas presē nodēvē par dažāda veida ķimikāliju krātuvēm, kuru apšaudīšana varētu izvērsties līdzīga veida eksplozijās, kādas novērotas.

Pa starpai okupantu atbalstītāji, īpaši sociālajā vietnē “Telegram”, sāk kritizēt un pārmest Krievijas armijai bezdarbību, skatoties, kā ukraiņi šauj pa viņu noliktavām.

“Telegram” pārpilda Krievijas atbalstītāju raudas

Faktiski okupantu atbalstītāju gaušanās par HIMARS sākās vēl kādu brīdi pirms ukraiņi sāka sistemātiski mērķēt pa Krievijas spēku munīcijas noliktavām.

Izskanot ziņai, ka ASV varētu piegādāt Ukrainai arī raķetes, kuru aizsniedzamā distance būtu pat 300 kilometru, krievu "Telegram" kanālos parādījās apgalvojumi, ka šis esot pamats "panikai un stratēģijas pārskatīšanai":

foto: Telegram

Iespējams, vistiešāk un atklātāk par HIMARS sistēmu radīto postu runā Krievijā bāzētais, ar neonacistisku ideoloģiju saistītais militārais formējums "Rusich", kura biedri jau vairākus gadus karo Ukrainas teritorijā un piedalās kaujās arī pēc 24. februāra.

Formējuma "Telegram" kontā pausta atklāta kritika Krievijas bruņoto spēku aviācijai un pretgaisa aizsardzībai, pie viena vēl pasmejoties par tiem, kuri akli tic šo Krievijas spēku varenībai Ukrainas konfliktā.

"Kā viņi tik brīvi šauj pa mūsu noliktavām? Kur ir mūsu pretgaisa aizsardzība, kur ir mūsu aviācija?" retoriski vaicāts ierakstā.

Neonacisma ideoloģijā bāzētie "Rusich", kuri zināmi ar īpašu piesliešanos Krievijas impēriskajām idejām, arī atzīst, ka Krievijas arsenālā nav ne tuvu tik jaudīgu sistēmu kā HIMARS un kritizē to, ka šīs ASV sistēmas netika iznīcinātas vēl pirms to nonākšanas frontē.

foto: Telegram

Krievijas atbalstītāju bažu pakāpi var viegli nolasīt pēc tā, cik bieži tekstā tiek lietoti tādi jēdzieni kā "amerikāņi", "neonacisti", "Ukrainas režīms" un tamlīdzīgi.

Šajā ierakstā "specoperācijas" fani īpaši pārdzīvo par to, ka ukraiņi tik tiešām no ASV saņems tālas darbības raķetes, kuras spēj aizsniegt arī virkni Krievijas pierobežas pilsētu un nodemonstrēt turienes iedzīvotājiem, ko patiesībā nozīmē viņu valsts uzsāktā "specoperācija":

foto: Telegram

Ukrainas oficiālais paziņojums par veiksmīgu trāpījumu okupantu noliktavām Krievijas informatīvajā telpā tiek "atspēkots" ar meliem par to, ka HIMARS sistēmas, kuras "iedevuši amerikāņi", iznīcina civilo infrastruktūru:

foto: Telegram

Pat aktīvākie "Z operācijas" atbalsta resursi "Telegram" atzīst, ka ASV HIMARS ir krietni augstāka līmeņa bruņojums par to, ko pretī spēj likt pašas uzsāktā kara iztukšotā Krievija:

foto: Telegram

Kādā no ierakstiem, ko plaši pārpublicē līdzīgi kanāli, okupantu atbalstītāji norāda, ka faktiski jau notiekot "karš starp Krieviju un ASV", jo ar HIMARS tiek "šauts pa faktiski Krievijas kontrolē esošu teritoriju":

foto: Telegram

Vairākos ierakstos okupantu atbalstītāji melīgi norāda, ka rietumu mediji "ignorē faktu, ka ukraiņi HIMARS izmanto, lai šautu pa civilajiem objektiem":

foto: Telegram

Ukraina saņems papildus 400 miljonus un četras HIMARS

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija piektdien paziņoja, ka tā nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību vēl 400 miljonu ASV dolāru vērtībā, tai skaitā vēl četras reaktīvās zalvju uguns sistēmas HIMARS.

Šie ieroči atbalstīs Ukrainas centienus dot triecienus dziļāk aiz frontes līnijas Donbasā, sacīja augsta ranga ASV aizsardzības sektora amatpersona.

Par jauno palīdzību paziņots pēc tam, kad Krievija šonedēļ apgalvoja, ka tā pilnībā kontrolē Luhanskas apgabalu.

Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka Ukrainas spēki turpina kontrolēt nelielu šī apgabala daļu, un sīvas kaujas turpinās vairākos ciemos.

Līdz ar HIMARS ASV arī nosūtīs vienu tūkstoti 155 milimetru artilērijas šāviņu ar paaugstinātu precizitāti, kas arī palīdzēs Ukrainai trāpīt specifiskiem mērķiem.

Jaunajā palīdzības paketē arī būs trīs taktiskās automašīnas, pretbateriju radarsistēmas, rezerves daļas un citas aprīkojums.